Mainos

Lopen surmista pidätetyt joutunevat syytteeseen murhasta

Neljää espoolaisen pariskunnan surmasta pidätettyä poikaa odottavat syytteet murhasta ja törkeästä ryöstöstä.

Poliisi on pidättänyt neljä nuorta espoolaisen pariskunnan Elise ja Martti Heinon surmista epäiltynä. Lisäksi yksi oli otettu kiinni epäiltynä osallisuudesta surmiin. Kiinniotettu vapautettiin tänään iltapäivällä. Kaikki epäillyt ovat 16-18-vuotiaita espoolaisia poikia.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisarion Harri Rahikan mukaan surmien motiivina ovat ilmeisesti kännykkäbisneksen yhteydessä syntyneet velkasuhteet. Heinon hyvin tuntemat nuoret ovat hankkineet hänelle kännyköitä, joita Heino on kaupannut eteenpäin.

Tekijäportaan rikosnimikkeistö on poliisitutkinnan aikana koventunut taposta raskaimpiin mahdollisiin, murhaan ja törkeään ryöstöön. Rahikan mukaan teko oli etukäteen suunniteltu ansa.

Epäiltyjen kuulusteluissa on varmistunut, että surmat tehtiin perjantaina Lopen Läyliäisissä, Soukinharjussa sijaitsevan huvilan alueella. Ruumiit kuljetettiin Heinojen autolla Espooseen, jossa ne upotettiin mereen. Ruumiiden etsintä alkoi Espoon eteläisellä merialueella keskiviikkona.

Aluksi epäiltiin lisäksi, että paikalla olisi ollut silminnäkijä, joka mahdollisesti olisi myös joutunut rikoksen uhriksi. Poliisitutkimuksissa on kuitenkin varmistunut, ettei mitään silminnäkijää ole ollut olemassa, vaan kyse oli nuorisojoukkoon kuuluneesta pojasta. Sitä, kuinka monta nuorta surmapaikalla oli teon aikana, Rahikka ei vielä osannut arvioida.

Motiivina velkasuhteet?

Martti Heino tunsi epäillyt nuoret hyvin, sillä kännykkäbisnestä tehnyt Heino harjoitti heidän kanssaan yhteistyötä. Nuorisojoukko on Rahikan mukaan avustanut kännyköiden hankinnassa ja Heino on myynyt ne edelleen.

Tästä bisneskytköksestä löytynee myös surmatöiden motiivi. Sen aikana on ilmeisesti syntynyt velkasuhteita, minkä johdosta tekijöiden päässä on syntynyt ajatus Heinon eliminoimisesta.

-Tässä on kyse hyvin traagisesta tapauksesta uhrien, nuorten ja heidän lähipiiriensä kannalta, luonnehti Rahikka harvinaislaatuista surmatyötä. Kaikki epäillyt ovat suomalaisia, Espoon Tapiolassa asuvia poikia. He ovat kaikki nk. tavallisia nuoria, joilla ei ole aiempaa rikosrekisteriä.

Suunniteltu väijytys kiven takana

Viimeinen havainto Elise Heinosta tehtiin perjantaina noin kello 16.30 Helsingin Sokoksessa, josta hän osti lahjaesineeksi tarkoitetun kynttilän. Tämän jälkeen hän lähti miehensä kanssa Lopen Läyliäisiin.

Heinot oli kutsuttu Läyliäisten Soukinharjuun mökille, joka kuuluu erään nuoren sukulaiselle. Heinoille oli luvattu ruokaa ja muuta tarjottavaa. Vierailun takia Elise Heino oli lahjakynttilänkin ostanut.

Perillä tien päässä odotti vastaanottaja, joka kertoi ruokavalmistelujen olevan vireillä mökissä. Heinot jalkautuivat autosta, jolloin kiven takana valmiina väijyksissä ollut poika ampui Martti Heinoa, joka kuoli ilmeisesti heti.

Tämän jälkeen Elise Heino soitti Hämeenlinnan aluehälytyskeskukseen ja kertoi, että hänen miestään on ammuttu päähän. Hän ehti myös kertoa sijainnistaan ja siitä, että poika lähtee ambulanssia vastaan. Puhelu kuitenkin katkesi äkisti kesken sanan.

Elise Heino ammuttiin samalla pienoiskiväärillä, jolla hänen miehensäkin surmattiin. Kivääri oli varustettu kiikarilla ja äänenvaimentimella. Surma-ase on poliisin takavarikossa. Surman jälkeen uhreilta vietiin lisäksi rahaa ja omaisuutta.

Soitto käynnisti laajat etsinnät

Elise Heinon soitto aluehälytyskeskukseen käynnisti Läyliäisissä mittavat etsinnät, mutta paikalta ei kuitenkaan löytynyt mitään. Pian surmatöiden jälkeen ruumiit oli nimittäin kuljetettu urheiluvälinekasseissa pois paikalta.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ruumiit kuljetettiin Heinojen autolla Vanhan Mankkaan kaatopaikka-alueelle Espooseen. Auto oli Rahikan mukaan ajettu tien päähän piiloon. Autosta poliisit löysivät viiden litran bensiinikanisterin.

Jossain vaiheessa vainajat kuljetettiin kasseissa meren rantaan ja niiden painoiksi pantiin kiviä. Kassit kuljetettiin pienellä perämoottoriveneellä Espoon eteläiselle ulkomerelle. Ruumiita etsitään paikalta ruumiskoirien ja Upinniemen laivastoaseman sukeltajien voimin.

Yhteistyö hedelmällistä

Poliisin surmatutkimuksissa tapahtui ratkaiseva käänne viime yön aikana, jolloin pidätykset tehtiin. Rahikan mukaan lähipäivinä poliisi joutuu tekemään päätöksen, kuka tai ketkä epäillyistä esitetään vangittavaksi.

Vangitsemisoikeudenkäynti tulee esille Riihimäen käräjäoikeudessa perjantaina. Rikoksen selvittämisessä on keskusrikospoliisin tutkijoiden lisäksi ollut mukana Espoon, Hyvinkään ja Riihimäen poliiseja.
-Yhteistyö näiden kesken on toiminut hyvin, sanoi KRP:n apulaispäällikkö Kauko Aaltomaa. Tutkinnan aikana yleisöltä on tullut hänen mukaansa paljon vihjeitä, ja osa tästä on tiedotusvälineiden ansiota, Aaltomaa kiitteli.

Heinolla talousrikostuomio veropetoksesta

Martti Heinolla on taustalla talousrikostuomio. Hänet tuomittiin toukokuun lopulla Helsingin käräjäoikeudessa vuosina 1995-1998 tehdystä törkeästä veropetoksesta ja kirjanpitorikoksesta. Jutun päätekijänä pidetty Heino sai yhden vuoden kymmenen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.
Lisäksi hänet määrättiin maksamaan Uudenmaan verovirastolle 4,3 miljoonaa markkaa. Summa tuomittiin maksettavaksi yhteisvastuullisesti avunannosta tuomitun henkilön kanssa.

Tuomio liittyi kännykkäkauppoihin. Kännyköitä tuotettiin Ruotsista, mutta arvonlisäverot jätettiin maksamatta. Käräjäoikeuden mukaan bulvaania käytettiin, jotta olisi vältetty verojen maksaminen. Tuomiosta on valitettu Helsingin hovioikeuteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.