Lontoon terrori-isku surmasi kymmeniä

Aiemmin tuntematon al-Qaidan ryhmä on väittänyt olevansa iskujen takana, mutta asiaa ei ole voitu vahvistaa.

Lontoota ravisteli räjähdysten sarja eilisaamuna pahimpaan ruuhka-aikaan. Poliisin mukaan räjähdyksiä oli neljä, joista yksi tapahtui bussissa ja kolme metroasemilla tai niiden lähettyvillä.

Poliisi on vahvistanut yli 50 ihmisen menehtyneen ja yli 700 loukkaantuneen.

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt yksimielisesti Lontoon terrori-iskut tuomitsevan päätöslauselman hätäkokouksessaan New Yorkissa. Päätöslauselmassa tekoja kutsutaan "barbaarisiksi". YK:n päämajan omia turvajärjestelyjä vahvistettiin Lontoon iskujen vuoksi.

Iskut tapahtuivat tunnin sisällä

Ensimmäinen räjähdys metrossa tapahtui Aldgate Eastin ja Liverpool Streetin asemien välillä kello 8.51 paikallista aikaa. Iskussa menehtyi ainakin seitsemän ihmistä. Seuraavaksi räjähti Kings Crossin ja Russell Squaren asemien välillä kello 8.56. Kuolleita on vahvistettu ainakin 21. Kolmas metroisku tehtiin Edgwaren asemalle saapuneessa junassa kello 9.17. Räjähdys mursi reiän metrolinjojen väliseen seinään. Kahta muuta junaa vahingoittanut räjähdys surmasi ainakin viisi ihmistä.

Neljäs räjähdys tuhosi kaksikerroksisen bussin yläosan lähellä Russell Squarea kello 9.47. Myös bussiin tehdyssä iskussa menehtyi useita ihmisiä, mutta viranomaiset eivät vielä kerro tarkkaa uhrimäärää. Kyse oli bussista numero 30, joka oli matkalla Hackneystä Marble Archiin. Sky Newsin mukaan bussin räjäytti itsemurhapommittaja. Poliisin mukaan myös bussin pommi saattoi olla tarkoitettu räjäytettäväksi metrossa.

Lontoolaisia kehotetaan yhä valppauteen. Poliisin mukaan on vielä epäselvää, onko pommi-iskujen vaara kokonaan ohi. Mahdollisista pidätyksistä ei ole kerrottu.

Iskun takana al-Qaidan ryhmä

Britannian pääministeri Tony Blair on vahvistanut televisiopuheessaan, että kyse oli vakavasta terrori-iskusta. Blair lähti G8-maiden kokouksesta Skotlannista iltapäivällä Lontooseen, ja palasi kokoukseen myöhään illalla.

- On selvää, että iskut ajoitettiin G8-kokouksen alkuun, Blair sanoo.

Britannian ulkoministeri Jack Straw on sanonut iskujen tekotavan viittaavan al-Qaida-verkostoon.

Tuntematon al-Qaidan nimissä toimiva ryhmä on ilmoittautunut syylliseksi Lontoon terroristi-iskuihin. Sekä Britannian että Yhdysvaltain viranomaiset ovat kuitenkin korostaneet, että tunnustuksen aitoudesta ei ole varmuutta.

Ryhmä kutsuu itseään nimellä "al-Qaidan Jihadin salainen ryhmä Euroopassa". Se ilmoitti internet-sivulla julkaisemassaan tiedotteessa, että ryhmä on tehnyt iskut. Myös BBC:n arabilähteiden mukaan iskun takana on lähes varmasti terroristijärjestö al-Qaida.

Britannian poliisi ei ole vahvistanut iskujen luonnetta, mutta tutkii terrori-iskujen mahdollisuuden tarkkaan.

(MTV3-Reuters-STT-AFP-BBC)

(Kymmenen uutiset 07.07.2005)

(Kymmenen uutiset 07.07.2005)

Suomalainen kansainvälisen terrorismin asiantuntija ei usko IRA:n syyllisyyteen

(Kymmenen uutiset 07.07.2005, toimittajana Paula Korva)

Suurlähettiläs Pertti Salolainen uskoo Irakin sodan olevan iskujen taustalla

(Kymmenen uutiset 07.07.2005)

(Seitsemän uutiset 07.07.2005)

Suurlähettiläs Pertti Salolainen: iskujen tekijästä ei varmuutta

(Seitsemän uutiset 07.07.2005)

Suurlähettiläs Pertti Salolainen: Suomen oltava tarkkana

(Seitsemän uutiset 07.07.2005)

Iskuilla ei vaikutusta turvatoimiin Suomessa

(Seitsemän uutiset 07.07.2005, toimittajana Päivi Anttikoski)

G8-kokous jatkuu suunnitelmien mukaan

(Seitsemän uutiset 07.07.2005, toimittajana Mirja Sipinen)

Lue myös:

    Uusimmat