Mainos

Video: Suomi ottaa vastaan EU:n esittämän määrän turvapaikanhakijoita

Hallitus pitää tiedotustilaisuuden maahanmuuttopolitiikastaan. Kello 9.15 alkavaa tilaisuutta voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla.

Tiedotustilaisuudessa ovat paikalla pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lisäksi sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.). 

EU-komissio esitti toissapäivänä ohjaavansa, että 120 000 valtaosin Syyriasta, Libyasta ja Eritreasta tulevaa turvapaikanhakijaa siirrettäisiin Kreikasta, Italiasta ja Unkarista muualle Eurooppaan. Suomen osuus näistä olisi 2 398 turvapaikanhakijaa. Esitys täydensi komission aiempaa ehdotusta, jossa Suomeen on määrä ohjata noin 800 turvapaikanhakijaa Välimeren maista.

Suomen hallituspuolueet ovat vastustaneet komission velvoittavaa esitystä. Sen sijaan ne haluaisivat edetä vapaaehtoisella menettelyllä.

Komission mukaan jäsenmaa voisi pyytää kiintiön väliaikaista kiertämistä maksamalla summan, joka vastaa 0,002 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Suomen osalta tämä tarkoittaisi noin 4,1 miljoonan euron maksua.

Pyynnön tulisi olla hyvin perusteltu, ja sen tulisi liittyä esimerkiksi luonnonkatastrofin kaltaisiin poikkeustilanteisiin. Kiintiön ulkopuolelle voisi jättäytyä korkeintaan vuodeksi.

Eilen hallitus ilmoitti varaavansa maahanmuuton kustannuksiin selvästi aiempaa enemmän rahaa. Maahanmuuttohallintoon, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ja paluumuuttajien muuttovalmennukseen kohdistetaan ensi vuonna noin 158 miljoonaa euroa. Tämä on noin 97 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Kotouttamispolitiikkaan hallitus varaisi 144 miljoonaa euroa, joka on 47 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Talousarvioesityksen määrärahat on mitoitettu 15 000 turvapaikanhakijan mukaan. Sisäministeriö kuitenkin arvioi, että turvapaikanhakijoita voi tulla Suomeen tänä vuonna jopa 30 000. Kiintiöpakolaisten määrä on edelleen 750–1 050.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.