WHO tiedotti apinarokosta Euroopassa – massarokotukset eivät tarpeellisia, virus tarttuu lähikontaktissa seksin välityksellä ja pisaratartuntana

Maailman terveysjärjestö WHO tiedottaa apinarokkoepidemiasta Euroopan alueella klo 12 alkaen.

Mitä apinarokkoepidemiasta Euroopan alueella tähän mennessä tiedetään? Tiedotustilaisuudessa puhuu mm. WHO:n Euroopan aluejohtaja Hans Henri P. Kluge.

Massarokotukset eivät tarpeellisia

Klugen mukaan massarokotukset apinarokkoa vastaan eivät ole suositeltuja eivätkä tarpeellisia, vaan kohdennetut rokotukset altistuneille ja tartunnan saaneille riittää. 

Kluge ilmaisee huolensa rokotteiden hamstraamisesta:

– "Minä ensin" -asennetta ja koronapandemian virheitä ei tule toistaa. Apinarokkoa vastaan tarvitaan yhteinen vaste, hän painottaa.

Tartunta lähikontaktilla

Euroopan taudinehkäisy- ja valvontakeskuksen johtaja, tohtori Andrea Ammon kertoo apinarokkotapauksia todetun EU- ja EAA-maiden alueella jo 1160 yhteensä 22 maassa. Kuolemantapauksia ei toistaiseksi ole todettu, jotkn tapauksista vaativat sairaalahoitoa.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan apinarokko tarttuu lähikontaktilla, useimmiten seksin välityksellä.

Apinarokko voi myös tarttua pitkäaikaisen kasvotusten tapahtuvan kontaktin myötä hengitysteiden kautta. WHO:n mukaan virusta on löytynyt kuitenkin myös siemennesteestä. Yleisimmin tartunta on saatu miesten välisen seksin välityksellä. 

Tiedotus Pride-yhteisöille keskeistä

Euroopan Pride-organisoijien assosiaation johtaja Steve Taylor peräänkuuluttaa, että apinarokkoon vastaamisen tulee perustua tietoon ja yhteistyöhön kansalaisorganisaatioiden, kuten Pride-yhteisöjen kanssa. Hän pitää tietoisuuden lisäämistä apinarokosta erittäin tärkeänä. 

WHO tutkii parhaillaan epidemian kulkua. Ilmeisesti apinarokon esiintyvyys on lähtenyt kasvuun myös alkuperäisellä esiintymisalueellaan Afrikassa, johtuen ilmeisesti isorokkorokotusten puutteellisuudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat