Mainos

Liuskekivilaattoja, sammalta ja pergola

Liuskekivet asennetaan kantavan kerroksen päälle levitetyn, tiivistämättömän kivituhkan tai asennushiekan varaan. Tämän kerroksen tulee olla 5–10 sentin vahvuinen, jotta paksuudeltaan paljonkin toisistaan poikkeavat kivet saadaan asennettua tasaisesti. Ennen kivien latomista saumaushiekka tiivistetään kastelemalla, mutta sitä ei tärytetä.

Liuskekivien asennus aloitetaan valitsemalla sopivat kivet alueen nurkkiin. Vatupassin avulla tarkistetaan, että kaadot lähtevät oikeaan suuntaan. Laatat eivätkä saa jäädä keinumaan, mutta jos niin uhkaa käydä, hiekkaan voi kaivertaa pienen painanteen kiven keskikohdan alle.

Saumat pyritään pitämään samankokoisina. Mikäli laattojen väleihin istutetaan ruohoa – tai kuten tällä kertaa, sammalta – ne jätetään hieman leveämmiksi kuin hiekalla saumatessa ja niihin laitetaan ohut multakerros. Sammal saatiin omalta takapihalta. Vaikka se olikin rahkasammalta ja suhteellisen korkeaa, sen voi olettaa kestävän hyvin, kunhan se pidetään kosteana. On muistettava, ettei sammalen kerääminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos sammalta joutuu hakemaan oman tontin ulkopuolelta, keräämiseen täytyy aina olla maanomistajan lupa.

Sammalkasvuston voi perustaa myös itse – joko siirtää pihaan noin puolen metrin paloina tai levittää uudelle kasvupaikalle pienenä silppuna. Kun silpun sekaan lisätään metsänpohjan hiekkaa ja turvetta, kasvuun lähteminen on varmempaa. Onnistumisen edellytyksenä on kuitenkin se, että paikka vastaa valo-, ravinne- ja kosteusolosuhteiltaan alkuperäistä kasvupaikkaa.

Sammalen muodostumista voidaan edesauttaa myös piimä-jogurttiseoksella. Jos haluaa sammalen sijaan nurmikon, kivien väleihin kylvetään nurmikonsiemeniä.

Pergola ja näkösuoja

Pergolaan tulee viisi 75 x 75 mm pystytolppaa. Kunkin kohdalle kaivetaan 30 x 30 cm kuoppa, joka valetaan täyteen betonia. Betoniin upotetaan tolpan alapään tartuntarauta. Valun annetaan kuivua säästä riippuen 1–2 päivää. Tolpat kiinnitetään rautoihin ruuveilla ja niiden pystysuoruus (molemmissa suunnissa!) tarkistetaan vatupassilla. Tolppien yläpäähän, pergolan kolmelle sivulle kiinnitetään yläjuoksut – neljännen sivunhan muodostaa saunan seinä. Kaksi saunan seinästä lähtevää juoksua kiinnitetään siihen kulmaraudoilla.

Juoksuihin tehdään lovet, jotka sopivat pystytolppien päihin. Niiden päälle asetetaan poikittain 50 cm pituisia kakkosnelososia, jotka niin ikään kolotaan juoksuihin sopiviksi. Rakenne vahvistetaan pystytolppiin asennettavilla viistotuilla, jotka antavat pergolalle myös lisää näköä.

Köynnösten ja pensaiden kasvu ottaa oman aikansa, joten niiden ollessa vielä matalia tarvitaan muuta näkösuojaa. Sitä saadaan vaikkapa ripustamalla pergolan seinälle kauniita kankaita. Kankaiden suhteen on tietysti pidettävä mielessä, että sade saattaa yllättää ja aurinko haalistaa laadukkaidenkin kankaiden värejä. Siksi ne kannattaa kiinnittää siten, että ne saadaan helposti ja nopeasti suojaan. Ulos laitettavien kankaiden materiaaliksi kannattaa valita mieluiten puuvillaa ja pellavaa.

Kustannukset:
Pergola 80 €
Kalusteet 200 € Jysk
Liuskekivet 560 €, 28 €/m2 + rahti 200 €

(Pioni 15.5.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.