Mainos

Litra, kappa vai kilo – kuluttaja on ymmällään torikaupassa

Kun ostaa herkkuja torilta, saa monesti vain arvailla, miten paljon herkkuja todellisuudessa saa. Torikaupassa yleisesti käytettävien tilavuusmittojen, litran ja kapan, todelliset painot vaihtelevat ostokerrasta toiseen. Maksamallaan hinnalla kuluttaja voi siis saada painoltaan aivan erilaisen määrän tuotetta.

Torikauppatuotteiden myynti painon mukaan on yleinen käytäntö muualla Euroopassa. Suomessa marjojen ja kasvisten myynti litra-, nippu- ja kappamitalla on toistaiseksi sallittua pienimuotoiseksi katsotussa torikaupassa. Ruokakaupoissa marjojen ja kasvisten hinnat on ilmoitettava kilohintoina, ja ostomäärät perustuvat punnituksiin virallisesti hyväksytyillä vaa’oilla.

Suomen Kuluttajaliitto kannustaa myös torikauppiaita tarjoamaan punnitusvaihtoehtoa tilavuusmittojen rinnalle. Pääsääntönä olisi sen mukaan pidettävä, että nestemäiset tuotteet myydään tilavuuden ja kiinteät aineet painon mukaan mitattuna.

Suomen Kuluttajaliitto muistuttaa myös, että alkuperämaa tulee aina ilmoittaa torituotteiden myynnin yhteydessä.

Kapat historiaan uuden lain myötä?

Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteilla uudistus, joka vaikuttaa toteutuessaan myös torikaupan poikkeuslupaan mitata kiinteitä aineita tilavuusmitoilla. Lakiuudistus lähtee kesän aikana lausuntokierrokselle. Se käsitellään eduskunnassa vuoden vaihteeseen mennessä.

Torikaupan kiemuroita päästään käsittelemään lain asetuksia säädettäessä. Lähtökohtana on vaatimus, että asiakkaalla on oikeus ostaa torituotteita myös painon mukaan punnittuna ja hinnoiteltuna.

Tuovatko kapat ja niput tuovat toritunnelman?

Toriasiakkaiden suhtautuminen mittayksiköiden valintaan vaihtelee.

Suomen Kuluttajaliiton tekemässä katugallupissa 70 prosenttia vastaajista halusi ostaa torituotteensa mieluummin litroissa tai kapoissa kuin kiloissa. Perusteluina mainittiin muun muassa ”toritunnelma ja vanhanajan henki”, ”kilo herneitä ei kerro mitään” ja että ”painon mukaan punnittua tavaraa saa ostaa koko talven”.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.