Mainos

Listeria lisääntyy vaikka jääkaapissa - pese likainen hedelmä ennen leikkaamista

Yhdysvalloissa listeria-melonien syöminen on tappanut ainakin kolmetoista ihmistä.

Hedelmissä voi olla listeriabakteeria myös Suomessa. Käytännössä todennäköisyys sairastua hedelmän listeriabakteerista on kuitenkin hyvin pieni, arvioidaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

– Hedelmät ehditään yleensä käyttää ennen kuin listeria pääsee lisääntymään tasolle, josta voisi olla vaaraa, Eviran erikoistutkija Saija Hallanvuo kertoo.

Listeria vaatii pitkän lisääntymisajan. Listeria pystyy kuitenkin lisääntymään myös kylmäsäilytyksessä. Käytännössä riski piilee leikatuissa hedelmissä, joita on säilytetty pitkään.

– Leikkaaminen antaa bakteerille pääsyn hedelmän syötävään osaan. Etenkin jos hedelmän pinta on likainen, se kannattaa pestä ennen leikkaamista, Hallanvuo sanoo.

Listeria on on yleinen maabakteeri, joka voi aiheuttaa ihmisille sairautta. Listerian aiheuttamaa tautia ihmisellä kutsutaan listerioosiksi. Erityisen alttiita listeriatartunnoille ovat raskaana olevat, vanhukset ja vastasyntyneet.

Listerian riskielintarvikkeina pidetään muun muassa tyhjiöpakattuja, kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kaloja sekä pastöroimatonta maitoa.

Hedelmissä esiintyy muitakin bakteereita

Hedelmissä voi esiintyä myös muun muassa bacillus cereus -bakteeria, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.

– Bakteeri siirtyy eteenpäin huonosti pestyistä tuotteista, esimerkiksi salaatista, Eviran Hallanvuo valottaa.

Kokonaan oma ryhmänsä ovat suolistoperäiset bakteerit, jotka leviävät ulosteiden välityksellä. Esimerkiksi tämänkesäisen Saksan ehec-epidemian syynä olivat sarviapilan itujen siemenet, joissa piili ehec-bakteeria. Syyksi epäiltiin ulosteen saastuttamaa kasteluvettä tuotantovaiheessa.

Saastunut kasteluvesi vaikkapa marjan pinnalla voi aiheuttaa esimerkiksi norovirusepidemian.

– Ulkomaiset pakastevadelmat kannattaa kiehauttaa ennen käyttöä, Hallanvuo muistuttaa.

Suomessa on myös ollut useita yersinia-bakteerin aiheuttamia epidemioita. joissa tartunnanlähteenä ovat olleet vihannekset. Yersinia viihtyy listerian tavoin kylmässä, joten se voi levitä esimerkiksi talven kylmävarastossa viettävän porkkanan mukana.

–Yersiniaa voi välttää esimerkiksi kuorimalla ja huuhtomalla porkkanat, Hallanvuo neuvoo.

– Kaiken kaikkiaan hedelmiin liittyvät vakavat ruokamyrkytykset ovat Suomessa hyvin harvinaisia, hän summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.