Yhdysvalloissa listeria-melonien syöminen on tappanut ainakin kolmetoista ihmistä.
Hedelmissä voi olla listeriabakteeria myös Suomessa. Käytännössä todennäköisyys sairastua hedelmän listeriabakteerista on kuitenkin hyvin pieni, arvioidaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.
– Hedelmät ehditään yleensä käyttää ennen kuin listeria pääsee lisääntymään tasolle, josta voisi olla vaaraa, Eviran erikoistutkija Saija Hallanvuo kertoo.
Listeria vaatii pitkän lisääntymisajan. Listeria pystyy kuitenkin lisääntymään myös kylmäsäilytyksessä. Käytännössä riski piilee leikatuissa hedelmissä, joita on säilytetty pitkään.
– Leikkaaminen antaa bakteerille pääsyn hedelmän syötävään osaan. Etenkin jos hedelmän pinta on likainen, se kannattaa pestä ennen leikkaamista, Hallanvuo sanoo.
Listeria on on yleinen maabakteeri, joka voi aiheuttaa ihmisille sairautta. Listerian aiheuttamaa tautia ihmisellä kutsutaan listerioosiksi. Erityisen alttiita listeriatartunnoille ovat raskaana olevat, vanhukset ja vastasyntyneet.
Listerian riskielintarvikkeina pidetään muun muassa tyhjiöpakattuja, kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kaloja sekä pastöroimatonta maitoa.
Hedelmissä esiintyy muitakin bakteereita
Hedelmissä voi esiintyä myös muun muassa bacillus cereus -bakteeria, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.
