Mainos

Lipponen uskoo maatalouden tulevaisuuteen

Pääministeri Paavo Lipponen rauhoittelee EU:n maatalouspolitiikan uudistamisesta huolestuneita.

Pääministeri Paavo Lipponen uskoo, että Suomen maatalous säilyy tuottavana myös jatkossa.

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä Suomen maataloustuotannon on mahdollista kehittyä myönteiseen suuntaan.

-Suomalaisen maataloustuotannon tulevaisuus on turvattava myös EU:n maatalouspolitiikan uudistuessa, hän korostaa.

EU:n komission heinäkuussa antama ehdotus EU:n maatalouspolitiikan uudistamisesta on tulkittu niin, että sen toteutuminen laskisi Suomen maatalouden kannattavuutta merkittävästi.

-Aktiivisella otteella Suomi voi vaikuttaa myös lopullisten ehdotusten yksityiskohtiin, Lipponen vakuutti Pellon maaseutunäyttelyssä pitämässään puheessa.

Hän uskoi, että komission ehdottama muutos tukien suuntaamisesta yleiseen maaseututukeen voisi taitavasti toimittaessa johtaa Suomen aseman merkittävään paranemiseen. Tämä edellyttäisi sitä, että Suomen nauttimia epäsuotuisten alueiden tukea tai ympäristötukea voitaisiin kasvattaa uudistuksen yhteydessä.

Pääministeri muistutti, että heinäkuussa esitetyt linjaukset eivät ole lopullisia. Konkreettiset ehdotukset komissio julkistaa marras-joulukuussa. Lipponen sanoi, että nyt tarvitaan asiallisia perusteita ja selkeitä näkemyksiä Suomen etujen puolustamisessa.

-Yleisesti kielteinen asenne vaikeuttaa kansallisen yhteisymmärryksen saavuttamista ja valmistautumista edessä oleviin neuvotteluihin, Lipponen huomautti.

EU:n maatalouspolitiikan Agenda 2000 -uudistuksen välitarkastelua koskevassa komission tiedonannossa esitettiin muun muassa, että maataloustuottajat saisivat tukea aiempien vuosien tukien eivätkä tuotantomäärien mukaan, kuten nykyään. Tavoitteena on, että tuki jakautuisi maataloustuotteiden laadun eikä määrän perusteella. Komissio haluaa vähentää maataloustukiin kuluvia rahoja, ja mm. viljan hintaa ollaan alentamassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.