Mainos

Lipponen perusteli EU-visioitaan keskustalle

Pääministeri Paavo Lipponen ja keskustan eduskuntaryhmä liennyttivät tänään Euroopan unionin tulevaisuuteen liittyviä erimielisyyksiään.

Tampere

Pääministeri Paavo Lipponen vieraili keskustan ryhmässä selostamassa viime viikolla Belgian Brüggessä pitämäänsä puhetta. Keskustan eduskuntaryhmä ei enää vaadi tiukasti hallitukselta EU-politiikkaa koskevaa tiedonantoa tai selontekoa.

Keskustan ryhmänjohtaja Mauri Pekkarinen sanoi tapaamisen jälkeen, että keskusta sai aika selkeitäkin vastauksia kysymyksiinsä. Ennen Nizzan huippukokousta riittää, että pääministeri antaa asiasta riittävän laajan ilmoituksen eduskunnalle. Lisäksi suuren valiokunnan on saatava lisäselvitys.

Lipponen korosti, että Eurooppa-politiikassa pyritään jatkamaan yhteisymmärryksen linjaa molemmin puolin. Hänen mukaansa tätä politiikkaa on voitu toteuttaa käytännössä koko eduskunnan tuella. Pääministerin mukaan hänen puheeseensa on ryhdytty suhtautumaan hyvin keskustelunhaluisesti, kun siihen on tarkemmin tutustuttu. Unionin tulevaisuudesta on monelta osin samanlaisia käsityksiä.

Opposition ja Lipposen välillä on erimielisyyttä kuitenkin edelleen siitä, millä tavoin unionin syventäminen voisi aikanaan tapahtua. Myös komission aseman nostaminen epäilyttää keskustaa. Hallituksen sisälläkään ei ole muotoutunut täysin yhtenäistä linjaa. Pekkarinen kertoi havainneensa, että pääministerin monet Brüggen määrittelyt olivat "mukavasti pyöristyneet". EU:n näkymistä puhuttiin torstaina myös eduskunnan kyselytunnilla.

Lipponen tarkensi paljon huomiota herättänyttä esitystään perustuslain laatimisesta unionille. Hän korosti tarkoittavansa sitä, että hallitusten välisesti muutetaan perussopimuksia. Perustuslaki-nimikettä ihmetteli mm. kokoomuksen ryhmänjohtaja Ben Zyskowicz. Hänen mukaansa käsitteeseen perustuslaki liittyy paljon sellaista symboliikkaa, joka liitetään itsenäiseen valtioon.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.