Lipponen ja Sasi tyytyväisiä fuusioon

Pääministeri Paavo Lipponen on tyytyväinen fuufioon, koska hänen mielestään Soneran ja Telian yhdistyminen parantaa oleellisesti niiden kykyä hallita riskejä ja antaa mahdollisuuksia kasvuun. Suomen ja Ruotsin yhteistyössä yhdistyminen on hänen mukaansa tärkeä merkkipaalu.

-Se osoittaa jälleen, että Pohjoismaat kykenevät yhdistämään voimansa menestyäkseen eurooppalaisilla ja maailmanmarkkinoilla, Lipponen sanoi.

Sasi: Veronmaksajille edullinen kauppa

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi vakuuttaa, että Soneran ja Telian liitto on veronmaksajien kannalta edullinen kauppa, sillä se vahvistaa valtion omistuksen arvoa. Uusi yhtiö on johtava teleoperaattori Pohjoismaiden lisäksi myös Baltiassa ja hyvin vahva sekä kassavirraltaan että rahoitukseltaan, Sasi sanoi.

-Uskon vakaasti, että uuden yhtiön osakkeiden kurssi edelleen nousee, ministeri vakuutti.

Hän huomautti, että Soneran osakkeiden arvo on neljän-viiden viime kuukauden aikana kaksinkertaistunut, minkä päälle tulee sopimuksessa vielä Telian maksama noin 16 prosentin preemio eli lisähinta.

Valtion viime syksynä tekemän pääomasijoituksen merkitystä kurssinousun kannalta voi spekuloida, mutta välttämättä Sonera ei ilman sitä olisi ollut fuusion kohteena, Sasi arvioi.

Suomen valtion osuus uudesta Telia-Sonerasta jää 19 prosenttiin. Jatkossa omistusta on tarkoitus edelleen vähentää. Mitään aikataulua tälle ei ole Sasin mukaan asetettu, vaan asiaa harkitaan markkinatilanteen mukaan.

-Tavoitteena on paras mahdollinen hinta, hän sanoi.

Sasi huomautti, että Sonera ja Telia ovat ensimmäiset yhtiöt, jotka ovat onnistuneet yhdistämään voimansa telealaa ryöpyttäneen kriisin jälkeen. Uudella yhtiöllä pitäisi olla hyvät mahdollisuudet osallistua myös vastaisuudessa telealan yhdentymiskehitykseen, sillä kokonsa puolesta se on houkutteleva kumppani mille tahansa eurooppalaiselle yhtiölle. Sasi ei lähtenyt arvioimaan, koska uusia fuusioita on odotettavissa.

-Yleisesti ajatellen voisi olla luontevaa, että Pohjoismaissa olisi yhteinen teleyhtiö, hän kuitenkin muotoili.

Sasi huomautti, että isot pohjoismaiset yritysjärjestelyt ovat ennenkin alkaneet Suomen ja Ruotsin väliltä, yhtenä esimerkkinä Nordea.

-On ilahduttavaa, että Ruotsin ja Suomen välillä tällaisissa asioissa on päätöksentekokykyä, Sasi sanoi.

Sasin mukaan fuusiosta neuvoteltiin noin kuukauden verran. Sekä Soneran että Telian hallitusten puheenjohtajat olivat hankkeessa huomattavan aktiivisia. Ministeri kiitteli erityisesti Soneran Tapio Hintikan panosta.

(MTV3-STT)

19:11

Lue myös:

    Uusimmat