Pilkkameemi Sanna Marinista: Lintilän kohuviestin tutkinta lopetettiin – ei merkkejä ulkopuolisesta tunkeutujasta

Keskusrikospoliisi ei löytänyt näyttöä ulkopuolisten tunkeutumisesta laitteeseen.

Syyttäjän mukaan entisen elinkeinoministerin, kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) puhelimen epäillyn tietomurron esitutkinta on lopetettu. 

Syyttäjä määräsi esitutkinnan aloitettavaksi, koska oli syytä epäillä ulkopuolisen tunkeutuneen valtioneuvoston jäsenen käytössä olevaan puhelimeen.

Esitutkinnan suoritti keskusrikospoliisi (krp), joka ei löytänyt todisteita ulkopuolisesta tunkeutujasta. Lintilän puhelimen epäiltyä tietomurtoa koskevassa esitutkinnan rajoittamispäätöksessä sanotaan, että puhelimen lokit osoittavat, että Whatsapp-tiliä on käytetty juuri tällä puhelimella kyseisenä ajankohtana.

Taustalla pilkkameemi

Lintilän Whatsapp-tililtä lähetettiin vuoden 2023 helmikuussa meemi, jossa pilkattiin entistä pääministeri Sanna Marinia (sd) ja kansanedustaja Matias Mäkystä (sd). Lintilä kertoi tuolloin, ettei olisi itse lähettänyt kyseistä viestiä. 

Puhelin oli eduskunnan omistama Lintilän työpuhelin.

Esitutkinnassa ei ole voitu osoittaa ulkopuolisten toimijoiden tunkeutumista kohdelaitteeseen eikä saatu näyttöä siitä, että joku ulkopuolinen olisi murtautumalla käyttänyt laitetta. Esitutkinnassa hankitun selvityksen perusteella on pidettävä varsin epätodennäköisenä, että epäillystä tietomurrosta saataisiin lisää näyttöä, syyttäjän tiedotteessa kerrotaan.

Tietoturva-asiantuntija kertoo miten ministeri Lintilän Whatsapp-viestit on saatettu lähettää – rinnakkaiskäyttö monille tuntematonta 3:28
Lintilän tapauksessa epäiltiin myös niin kutsuttua rinnakkaiskäyttöä. Tietoturva-asiantuntija kertoo, mistä monelle tuntemattomassa asiassa on kyse.

Lue myös:

    Uusimmat