Lindén: Analogiselle tv:lle ei enää jatkoaikaa

Lindén korostaa, että kaapeli-tv:n siirtymäaika on perustunut tv- ja kaapeliyhtiöiden väliseen sopimukseen.

Kaapeli-tv:n analogiseen katseluun ei pidä antaa lisää jatkoaikaa, sanoo viestintäministeri Suvi Lindén (kok). Tv-lähetysten analogisen jakelun on määrä päättyä myös kaapeliverkoissa helmikuun lopussa.

Linde'n korostaa, että kaapeli-tv:n siirtymäaika on perustunut tv- ja kaapeliyhtiöiden väliseen sopimukseen. Kaapeli-tv:n analogista jakelua ei ole kielletty Suomen laissa. Jos tv-toimijat päättävät yhä jatkaa siirtymäaikaa, ministeriö ei voi kieltää sitä, muotoilee Lindén.

Tv-maksujen uusia irtisanomisia saattaa ilmaantua helmikuun lopulla, mutta ei massoittain, arvioi Lindén. Hän luottaa siihen, että loputkin kaapelitaloudet hankkivat digisovittimen määräaikaan mennessä.

"Tekstitys tärkeämpi kuin lisäpalvelut"

Digi-tv:n tekstitys- ja kuvaongelmat eivät harmita vain rivikansalaisia. Lindén tunnustaa, että myös hänen digiboksissaan on tekstitysongelmia.

Lisäksi ministerin digiboksin kuvanlaadussa on häiriöitä, joita kutsutaan kuvan pikselöitymiseksi tai palikoitumiseksi.

Lindénin mukaan Yleisradiota koskeva tekstitysongelma on ratkaistava mieluummin nopeasti kuin hitaasti. Jos digitekstitys ei toimi, Ylen on hänen mielestään syytä pohtia siirtymistä takaisin vanhaan tapaan, jossa tekstitys "poltetaan" kuvaan kiinni.

Silloin olisi pakko luopua myös kuulo- ja näkövammaisten digi-tv-erityispalveluista, valittelee Lindén. Jos vaihtoehtona on tekstityshäiriöiden jatkuminen, ei Lindén näe Ylellä olevan valinnanvaraa. Ministeri muistuttaa, että päätösvalta asiassa on Ylen hallintoneuvostolla.

Ruotsissa lisää maksajia, Suomessa irtisanomisia

Toisin kuin pian Suomessa, Ruotsin kaapeli-tv:ssä ei ole "digipakkoa". Ruotsissa digisiirtymä on lisännyt tv-maksun maksajia 30 000:lla, kun taas Suomessa lupamaksun on digi-tv:n takia irtisanonut saman verran kansalaisia. Mistä maiden erot voivat johtua?

- Tuohon kysymykseen en osaa vastata. Meillä yritetään selvittää ja analysoida sitä tilannetta. Ruotsissahan digitalisointiprosessi on ollut erilainen, ja se on kohdistunut ainoastaan antennitalouksiin.

Asiakasrekistereistä selvitys tulossa

Lindénin mukaan ministeriön pitää harkita, laitetaanko Yle Extran entinen lähetystaajuus tulevaisuudessa muiden tv-toimijoiden haettavaksi vai ei.

Yle lähettää nyt lakkautetun Extran kanavapaikalla elokuuhun asti rinnan TV1:n ohjelmaa kiintein tekstityksin. Syyskuussa kanavalle siirtyy SVT Europa.

- Toiset ovat sitä mieltä, että tv-taajuuksia on myönnetty liian paljon, mistä johtuisivat nämä kuvan pikselöitymisongelmat. Toisaalta on toimijoita, jotka toivovat taajuutta omaan käyttöönsä.

Tv:tä luvatta katsovat "vapaamatkustajat" ovat myös nousseet otsikoihin viime kuukausina. Viestintäministeri odottelee lähiviikkoina oikeusministeriön näkemyksiä siitä, onko maksu-tv-yhtiöiden asiakasrekisterien avaaminen tv-maksuvalvonnan avuksi käytännössä mahdollista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat