Suomesta tulee Naton 31. jäsenmaa tiistaina – Stoltenberg: "Historiallinen viikko ja hyvä päivä Suomen turvallisuudelle"

Suomesta tulee tiistaina Naton jäsen – näin kommentoi pääsihteeri Stoltenberg 1:05
Suomesta tulee tiistaina Naton jäsen – näin kommentoi pääsihteeri Stoltenberg.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toivotti maanantain tiedotustilaisuudessa Suomen tervetulleeksi sotilasliitto Natoon. Suomi on Naton täysivaltainen jäsen siis tiistaista eteenpäin.

MTV Uutiset seurasi Stoltenbergin puhetta tässä artikkelissa. 

– Tämä on historiallinen viikko. Huomenna toivotamme Suomen tervetulleeksi Naton 31.  jäsenmaaksi, Stoltenberg sanoi heti tilaisuuden alussa.

– Suomesta tulee turvallisempi ja Natosta vahvempi. Nostamme Suomen lipun ensimmäistä kertaa täällä Naton päämajassa. Siitä tulee hyvä päivä Suomen turvallisuudelle, pohjoisen turvallisuudelle ja Natolle kokonaisuutena, Stoltenberg jatkoi.

Stoltenberg jatkoi, että Suomen jäsenyyden seurauksena myös Ruotsista tulee turvallisempi, mutta kaikkien olevan sitä mieltä, että Ruotsin jäsenyyden pitäisi edetä nopeasti. 

– Viime vuonna liittolaiset tekivät historiallisen päätöksen kutsua Suomi ja Ruotsi Naton jäseniksi. Siitä lähtien olemme nähneet nopeimman ratifiointiprosessin Naton historiassa, Stoltenberg sanoi.

“Tämä on historiallinen viikko” – katso Stoltenbergin Suomi-puhe sanasta sanaan 1:01
“Tämä on historiallinen viikko” – katso Stoltenbergin tekstitetty Suomi-puhe sanasta sanaan.

Stoltenberg kertoo, että Suomen jäsenyyden viimeistelyn viimeiset vaiheet tullaan tekemään huomenna. Turkki toimittaa tarvittavat asiakirjat Naton päämajaan. 

– Huomisesta lähtien Suomi tulee olemaan Naton liittoutuman täysjäsen. Suomi tulee osallistumaan kaikkiin tapaamisiimme ja toimintaamme liittoutuman täysivaltaisena jäsenenä. Tämä tapahtuu huomenna, koska kaikki 30 liittolaista ovat nyt ratifioineet Suomen jäsenyyden liittymisprotokollan. Tämä tarkoittaa, että ainoa mitä on jäljellä, ja mikä tapahtuu huomenna on se, että Turkki – joka ratifioi Suomen viimeisenä – tallettaa Suomen hyväksymispaperit Naton päämajaan. Kun tämä on tehty, ilmoitan asiasta Suomelle ja he puolestaan tallettavat omat liittymisasiakirjansa. Siitä eteenpäin Suomi tulee olemaan Naton täysimittainen jäsenmaa.

Suomen liittymisen kunniaksi järjestetään huomenna tilaisuus, kun Suomen lippu nostetaan salkoon Brysselissä kello 16.30 Suomen aikaa. 

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti asiasta lähes samaan aikaan, kun Stoltenberg avasi lehdistötilaisuuden:

Suomesta tulee puolustusliitto Naton jäsen tiistaina 4. huhtikuuta 2023. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa Brysseliin ja osallistuu Naton päämajassa järjestettävään viralliseen liittymisseremoniaan.

Suomi tallettaa Pohjois-Atlantin sopimuksen liittymiskirjansa Yhdysvaltain hallitukselle Brysselissä tiistaina 4. huhtikuuta ennen Naton ulkoministerikokouksen alkua. Talletuksen tekee ulkoministeri Pekka Haavisto. Suomen Nato-jäsenyyttä juhlistava lipunnostoseremonia järjestetään Naton päämajassa liittymiskirjan talletuksen jälkeen.

Presidentti Niinistö ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitävät tilaisuudessa puheet. Ennen tilaisuuden alkua presidentillä ja pääsihteerillä on kahdenvälinen tapaaminen ja yhteinen lehdistötilaisuus. 

Presidentti Niinistön ja ulkoministeri Haaviston lisäksi lipunnostoseremoniaan osallistuu puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Lue myös:

    Uusimmat