Liittovaltion joukot yrittävät puuttua tulenarkaan poliittiseen tilanteeseen Yhdysvalloissa – tutkija: Tempaus on osa Trumpin vaalikampanjaa

8:07
Katso video: Näin tutkija kommentoi liittovaltion joukkojen toimintaa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on lähettänyt poliiseja useisiin kaupunkeihin hillitsemään kärjistynyttä, poliittista tilannetta. 

Yhdysvalloissa ihmiset ovat osoittaneet mieltään jo viikkoja yhdysvaltalaisen George Floydin kuoleman myötä. Floyd kuoli poliisin painettua polvella hänen niskaansa useiden minuuttien ajan pidätystilanteen yhteydessä.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annalan mukaan presidentti Donald Trumpin päätös turvautua liittovaltion joukkoihin kaupunkien kurinpidossa on osa istuvan presidentin vaalistrategiaa.

Liittovaltion joukkojen lähettäminen kaupunkeihin on epätavallista. Kaupunkien järjestyksestä vastaavat normaalisti kaupunkien omat poliisit.

– Hän pyrkii osoittamaan, että hän on vahva johtaja, joka puuttuu asioihin ja saa tällaiset mahdolliset mellakoinnit ja mielenosoitukset kuriin. Tämä ei ole varmaankaan sattumaa, että nämä ovat demokraattijohtoisia kaupunkeja, joihin Trump on päättänyt näitä joukkoja lähettää.

Katso videolta Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annalan arvio siitä, voiko Yhdysvaltojen tulenarka poliittinen tilanne yltyä entisestään.

Viestinä laki ja järjestys

Annalan mukaan Trumpin talousvetoisesta kampanjasta jouduttiin luopumaan koronavirusepidemian myötä. Uudessa vaalikampanjassa ihmisille yritetään välittää lain ja järjestyksen viestiä.

Annalan mukaan Trumpilla on oikeus lähettää joukkoja turvaamaan liittovaltion omaisuutta kuten esimerkiksi rakennuksia eri kaupunkeihin.

–  Eri asia on sitten se, ovatko nämä joukot toimineet kaikilta osin lain mukaisesti.

Hyödyt kyseenalaiset

Liittovaltion poliisin toiminnasta ei ole Annalan mukaan ollut kaikissa tapauksissa kovin suurta hyötyä.

Tilanne on hankala esimerkiksi Portlandissa.

– Moni siellä kokee, että mielenosoittajien ja viranomaisten välit ovat vain kärjistyneet entisestään. Toki Trumpin versio on se, että tilanne siellä on nyt parempi, koska hän on nujertanut tilannetta kovalla kädellä.

Toiminta voi olla virhe myös Trumpin vaalikampanjan uuden viestin kannalta. Äänestäjät voivat Annalan mukaan tulkita Trumpin toiminnan myös niin, että hän yrittää tukahduttaa mielenosoituksia.

– Aika monet ovat mielipidemittausten mukaan näiden mielenosoittajien puolella.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja