Mainos

Liittokiista pysäytti pehmopaperitehtaan

Nokian Paperi Oy:n pehmopaperitehdas Nokialla pysähtyi tänään ammattiliittorajoista syntyneen kiistan vuoksi. Lakossa on 54 ABB Service Oy:n huoltomiestä ja noin 250 paperitehtaan työntekijää. Tehtaan huollosta vastaavan ABB Servicen huoltomiehet menivät lakkoon aamulla.

Nokian Paperi Oy:n omat työntekijät ryhtyivät iltapäivällä tukemaan huoltohenkilöstön työtaistelua. Nokian paperitehtaan huoltomiehet siirtyivät ABB Servicen palvelukseen kaksi vuotta sitten. Pääosa heistä kuuluu edelleen Paperiliittoon, mutta nyt huoltoyhtiö ryhtyy soveltamaan heihin Metalliliiton työehtosopimusta.

Paperiliiton Nokian osasto 2:n pääluottamusmies Pertti Ahtola valittaa, että ABB Service ei neuvottele näkemyseroista. Erimielisyyksistä on tehty työehtosopimusta noudattaen muistio, mutta ABB ei ole suostunut neuvotteluihin.

Tänään alkaneet lakot eivät koske Nokian paperitehtaan toimihenkilöitä. Yhtiön omistaa amerikkalainen jättiyritys Fort James Corporation. Se syntyi James Riverin ja Fort Howardin fuusiossa elokuussa. Suomalaistehtaan nimi muuttuu syksyn aikana Fort James Suomi Oy:ksi.

Tukilakkoon aikoo lähes 3000 työntekijää

Nokian paperitehtaan lakko uhkaa laajentua ensi viikolla Pohjois- ja Länsi-Suomeen, mikäli sopimuskiista ei ratkea pikaisesti. Ainakin Kemin, Kemijärven, Oulun, Ikaalisten ja Porin tehtaiden Paperiliiton osastot ovat ilmoittaneet vuorokauden pituisista tukilakoista. Työnseisaukset koskettaisivat alkuviikolla lähes 3 000 työntekijää.

Maanantaina tukitoimia suunnittelevien tehtaiden kunnossapidosta huolehtii ABB-Service eli sama yritys, jonka työntekijät ovat lakossa Nokialla. Tukitoimien on määrä alkaa maanantaina kello 6.

Vuorokaudeksi ovat pysähtymässä Porissa UPM-Kymmenen, Rosenlewin ja Korenson tehtaat, Oulussa muun muassa Enson tehtaat, samoin Kemissä Enson tehtaat, Kemijärven Sellu Oy sekä Ikaalisten paperinjalostustehdas.

Salonius perehtyy lakkoon huomenna

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius perehtyy Nokian Paperin lakkoon huomenna. Salonius palasi työmatkalta Yhdysvalloista tänään ja oli yhteydessä kiistan osapuoliin. Hän ei kuitenkaan vielä ilmoittanut sovittelun alkamisesta.

Viime keväänä kotkalaisen lautasliinatehtaan työsopimuskiistaa selvitti Etelä-Suomen piirisovittelija Esa Lonka. Nokian tapauksessa lakon sovittelijana voisi toimia Länsi-Suomen piirisovittelija Reko Vilpas.

Vilppaan mukaan mukaan kaikki riippuu kuitenkin Saloniuksesta.
-Valtakunnansovittelija tutustuu asiaan huomisaamuna, Vilpas kertoi.

Paperiliitto: Tilanne vaikeuttaa alakohtaisia neuvotteluja

Nokian paperitehtaan liittorajoja koskevalla lakolla saattaa olla kauaskantoisia seurauksia. Pitkittyessään työnseisaus laajenee valtakunnalliseksi ja uhkaa tulopoliittisen kokonaisratkaisun syntymistä.

Riita osuu pahasti keskelle SAK:laisen Paperiliiton ja työnantajien etujärjestön Metsäteollisuuden neuvotteluja paperin alakohtaisista kysymyksistä. Paperiliitto pitää keskeisimpänä ongelmanaan ulkopuolisen työvoiman käyttöä tehtaissa, mistä Nokian tapauksessa on pitkälti kyse. Liitolle se on myös kynnyskysymys sitoutumisessa tupoon.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.