Mainos

Liisan ja Pekan sääkoulu, osa 10: Mistä johtuvat jopa 20 asteen paikalliset pakkaserot?

Mistä johtuvat talven pakkasten paikalliset, jopa 20 asteen lämpötilaerot? Sääkoulun videolla MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta askartelee inversion hiilihappojäällä.

Talven pakkasilla on aivan tyypillistä, että tunturissa on 20 astetta lauhempaa kuin viereisessä laaksossa. Kun tällainen pakkastilanne purkautuu, voi lämpötila nousta tunnissa 20 asteen verran.

– Talven pakkasten aikaan maanpinta jäähtyy ja jäähdyttää yläpuolellaan olevaa ilmaa. Syntyy tilanne, jossa lämpötila nousee ylöspäin mentäessä. Se on poikkeus tavanomaiseen tilanteeseen verrattuna ja ilmiötä kutsutaan inversioksi. Tavallisestihan lämpötila laskee ylöspäin mentäessä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

MTV Uutisten meteorologien Liisa Rintaniemen ja Pekka Poudan sääkoulun videolla Pekka askartelee voimakkaan inversion hiilihappojäällä Lego-kaupungin ylle. Videolla käytetty hiilihappojää eli kuivajää on noin -80 asteista.

– Se muuttuu normaalissa ilmanpaineessa suoraan kiinteästä hiilidioksidikaasuksi. Lämpimään veteen tiputettu hiilihappojää höyrystyy rajusti ja höyrykuplat nappaavat mukaansa pieniä vesipisaroita synnyttäen pikapilven.

Hiilidioksidi syrjäyttää happea, joten hiilihappojään käytössä pitää olla tarkkana.

Katso ylhäältä videolta MTV Uutisten meteorologien Liisa Rintaniemen ja Pekka Poudan sääkoulun kymmenes osa. Aiemmat sääkoulun jaksot löydät täältä.

Sääkoulun kuvaus ja editointi: Ville Ristolainen

Toimittajat: Karita Kontula-Sokka ja Pertti Nyberg

Huom! Hiilihappojäätä ei saa käsitellä ilman suojakäsineitä. Suora ihokosketus voi aiheuttaa vaikeita paleltumisvammoja. Hiilihappojäätä ei saa käyttää kellareissa tai ahtaissa tuulettamattomissa tiloissa. Jos hiilidioksidin määrä huoneilmassa kasvaa suureksi, voi syntyä hapenpuutetta ja tukehtumisvaara, sillä hiilidioksidi syrjäyttää happea. Hiilidioksidi on ilmaa raskaampaa, siksi sen pitoisuudet ovat suurimmat kaikkein alimmissa paikoissa. Lähde: Espoon Kaasumestarit

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.