Mainos

Liikaselle herui EU-parlamentilta niin ruusuja kuin risuja

EU-parlamentti katsoo Erkki Liikasen selvinneen kokonaisuutena hyvin viime tiistaina pidetystä kolmetuntisesta kuulustelusta. Parlamentin teollisuusvaliokunta hyväksyi myöhään eilen Liikasesta arvion, joka sisältää myös kielteistä palautetta. Liikasen poliittinen ja ammatillinen kokemus sekä henkilökohtainen riippumattomuus tyydytti parlamentaarikkoja. Liikasen katsotaan tehneen parhaansa vastatakseen yksityiskohtaisesti ja tyhjentävästi kysymyksiin. Liikanen osoitti arvion mukaan myös halunsa näytellä aktiivista roolia tulevassa komissiossa. Suurin osa edustajista piti Liikasta pätevänä ja hyväksyi hänen työohjelmansa.

Liikanen, Erkki, EU-komissaari


Liikasen kielteisen arvostelun kärki suuntautuu edellisen komission asioihin. "Joitakin voimakkaita varauksia" ilmaistiin liittyen Liikasen rooliin entisen komission jäsenenä. Tämä koskee erityisesti Liikasen tapaa toimia van Buitenenin ja Echo-tapausten yhteydessä. Parlamentti arvioi Liikasen vastauksessaan väistelleen poliittista vastuutaan kurinpidollisissa toimissa, jotka kohdistuivat komission virkamieheen Paul van Buiteneniin. Viimeksimainitun paljastamien tietojen pohjalta syntyi Jacques Santerin komission eroamiseen johtanut asiantuntijaraportti.

Echo on EU:n humanitaarisen avun toimisto, jonka piirissä todettiin aiemmin väärinkäytöksiä. Liikasen osalta varauksia esitettiin hänen tapaansa käsitellä tapauksen budjetillisia ja hallinnollisia seurauksia. Liikanen ei ole sekaantunut itse väärinkäytöksiin. Edelleen paperissa arvostellaan Liikasen yhteistyötä parlamentin kanssa liittyen vuosien 1996-97 budjettiin, joiden osalta Liikaselle ei ole vielä myönnetty vastuuvapautta. Liikanen oli aikaisemmin vastuussa EU-komission budjetista, hallinnosta ja henkilöstöstä.

Eräitä Liikasen aiemmin antamia vastauksia parlamentin kirjallisiin kysymyksiin turismin ja mediapolitiikan alalta pidettiin riittämättöminä. Liikasen todettiin kuitenkin täydentäneen vastauksiaan suullisessa tentissä.

Konservatiivit halusivat äänestystä

Paperissa todetaan lisäksi, että erityisesti konservatiivisen PPE-ryhmän jäsenet olisivat halunneet äänestää Liikasen hyväksymisestä. Vaatimuksen taustalla on brittikonservatiivien halu evätä entisten komissaarien jatkaminen uudessa komissiossa. Teollisuuskomitean johtaja Carlos Westendorp toteaa paperissa, että yhteisösääntöjen mukaan tälläinen ei ole mahdollista.

Maastrichtin sopimuksen mukaan parlamentilla on oikeus äänestää koko komissiota vastaan, mutta sillä ei ole valtuuksia hylätä yksittäistä komissaaria. EU-parlamentti äänestää uuden komission hyväksymisestä 15. syyskuuta. Liikasen lisäksi vanhasta kokoonpanosta ovat jatkamassa ovat Itävallan Franz Fischler, Italian Mario Monti ja Britannian Neil Kinnock.

Suomalaiset parlamentaarikot tulkitsivat valiokunnan kriittisyyden astetta eri tavalla. Esimerkiksi teollisuusvaliokunnan jäsen Esko Seppänen (vas.) kertoi pitävänsä Liikasen arvion yleissävyä kriittisenä, mutta täysin päinvastaisiakin näkemyksiä esiintyi. Komissaarien kuulusteluissa kyse on jokaiselle komissaariehdokkaalle erikseen järjestettävästä tilaisuudesta, jossa mm. punnitaan kunkin asiantuntevuutta tulevassa tehtävässä. Kuulustelut jatkuvat ensi tiistaihin asti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.