Mainos

Liikanen: Pankkien moraalikato yhä riski

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen pitää isojen pankkien moraalia yhä ongelmana. Pankkien moraalikato, jossa voitot jaetaan yksityisille ja tappiot kuitataan valtion piikkiin, on yhä haaste.

MTV3:n uutisten erikoishaastattelussa torstaina Liikanen arvioi, että pankkien valvonnan kiristämiseen tähtäävät toimet etenevät talousmahtien G20-kokouksessa.

- Mikään ei tule olemaan niin kuin ennen siinä mielessä, että pankeilta vaaditaan jatkossa suurempia omia pääomia. On tärkeää, että ne kestävät tyrskyjä itse eivätkä tule valtion piikkiin.

Pankkien moraalikato, jossa voitot jaetaan yksityisille ja tappiot valtion piikkiin, on kuitenkin yhä ongelma.

- Se on suurin yksittäinen kysymys, jossa työ on vielä kesken. Eli miten estetään se riski, että suurimmat pankit kaatuvat valtioiden syliin.

Pankkivalvonnan kiristäminen on Liikasen mukaan tärkeää myös Suomen kannalta, vaikka finanssikriisi tuli meille tuontitavarana.

- Ongelma ei lähtenyt täältä mutta se tuli tänne. Niinpä rahoitussäätelyn edut tulevat meille sitä kautta, että maailmalla pankit pannaan parempaan kuntoon.

Protektionismiin ei ole varaa

Muiden G20-haasteiden, valuuttasodan ja protektionismin uhan osalta Liikanen oli torstaina varovaisen toiveikas.

- Pitkällä aikavälillä on selvää, että kaikkien suurten valuuttojen pitäisi liikkua ja kellua vapaasti. Silloin ne heijastavat talouden perusasioita ja antavat parhaan tuen talouden kasvulle. Ja tässä on suuri haaste Kiinalle.

- Vapaa maailmankauppa on hyvinvoinnin ja kasvun keskeinen edellytys. Protektionismin suhteen kaikki tietävät, että jos sille tielle mennään, se on tuhoisaa.

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin uutta elvytyspaketin toimivuutta Liikanen ei halua kommentoida. Hän muistuttaa, että Yhdysvallat tekee rahapolitiikkaa Yhdysvaltain taloutta varten ja torjuu ajatuksen siitä, että Fedin tavoitteena olisi dollarin heikentäminen.

- Kun Yhdysvaltain viranomaiset ovat sanoneet, että vahva valuutta on heidänkin intresseissään, niin kyllä siihen pitää luottaa.

Vaihtoehdot elvytykseen olivat vähissä.

- Fed on tehnyt tähän tilanteeseen ratkaisunsa, jossa he sanovat, että jos Yhdysvaltain talous elpyy, se on koko maailman etu.

Velka sulaa hitaasti

Maailman velkataakka on paisunut finanssikriisissä ja Liikasen mukaan markkinat vahtivat nyt säälimättä sen sulattelua.

- Markkina on antanut kovan viestin, että jokaisen maan pitää rakentaa semmoinen julkisen talouden tasapaino-ohjelma johon luotetaan. Sen pitää olla läpinäkyvä ja uskottava.

Jos maahan ei luoteta, luottokorot nousevat voimakkaasti.

- Jos Suomen julkisen velan valtionvelan korko nousisi prosenttiyksiköllä, se tarkoittaisi että ensi vuonna pitäisi miljardi enemmän tehdä budjetissa ylijäämää pelkästään siksi, että korot maksetaan.

Suomessa velkaa on kasvanut ennätykselliseen 70 miljardiin euroon, mutta korot toistaiseksi matalat.

- Nyt on kaikki hyvin, siis korkojen suhteen. Mutta jos luottamus menee, niin korot voivat myös nopeasti liikkua.

Laskelma 90-luvun lamasta on karu.

- 1990-luvulla meillä velka nousi 15 prosentista 60 prosenttiin suhteessa kansantuotteeseen neljässä vuodessa. Jotta se saatiin painumaan 30 prosenttiin, aikaa kului 14 vuotta.

Pelkällä talouskasvulla velka ei sula. Suomen Pankin ennustaa, että kolmen seuraavan vuoden aikana talous kasvaa noin 2,5 prosenttia vuodessa. Se tarkoittaa, että vuonna 2012 päästään tasolle, missä Suomi oli vuonna 2008.

- Mutta se jättää vielä rakenteellista alijäämää. Siis se ei riitä. että kyllä siinä tarvitaan myös julkisten menojen sopeuttamistoimia.

Jyrkkä ei linnauralle

Liikanen on toistuvasti torjunut ajatuksen presidenttikisaan pyrkimisestä, ja torjuu yhä.

- Olin kansanedustajan 19 vuotta ja se oli hienoa aikaa. Minulla on suuri kunnioitus sitä työtä kohtaan, mutta ei siihen enää ole paluuta.

- Ei edes presidenttinä?

- Ei siihenkään.

- Miksei?

- Tähän olen vastannut niin monta kertaa. Työtilanne missä olen ja finanssikriisin, talouden ongelmat, ne ovat erittäin haastavia. Jos siinä voin vielä jatkaa, niin kyllä se yhdelle miehelle riittää erittäin hyvin.

SPR:ssä kivikään ei jää kääntämättä

SPR:n veripalvelun sotkujen selvittelyssä Liikanen vakuuttaa, että sotku pengotaan läpikotaisin järjestössä. Liikanen on SPR:n hallituksen puheenjohtaja.

- Tämä koko juttu käydään läpi niin että yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä.

SPR:n hallitus ei Liikasen mukaan tiennyt asiasta mitään, ennen kuin siitä kerrottiin MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa

- Kuulimme siitä ensimmäistä kertaa, kun se tuli median kautta julkisuuteen. Meidän vastuumme alkaa tietysti siitä, että olemmeko me tarttuneet siihen ripeästi ja olemmeko me identifioineet ongelman ja tehneet toimenpiteitä.

Liikasen mukaan jatkossa valvonta on tiukka.

- Kaikki sisäisen tarkastuksen raportit pitää antaa hallitukselle, että mitään ei jää putkeen.

Yöpöydällä Mario Vargas Llosan Tuhma tyttö

Liikanen lukee paljon. Viimeksi hän jäi koukkuun Nobel-palkitun Mario Vargas Llosan kirjaan Tuhma tyttö. Tarina oli jännittävät ja lukukokemus uskomaton.

- Kirja elää kaikissa maanosissa, kulttuureissa, ympäristöissä, jopa Helsingissä. Se on täysin kansainvälinen ja toisaalta ihan paikallinen, syvästi inhimillinen.

Seuraavaksi Liikanen uppoutuu syksyn suomalaisin kirjoihin. Listalla on muun muassa Finlandia-palkintoehdokas Riikka Pulkkisen "Totta".

- Minusta on tärkeätä, että päättäjät yrittävät lukea kotimaista kaunokirjallisuutta, koska se laajentaa maailmankuvaa. Urho Kekkonen sanoi aikanaan jo, että sitä kautta ymmärtää asioita, joihin muuten ei saa kosketusta.

Katso Leea Ollikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.