Lihamureke ja juuressosetta

Lihamureke

  • 600 g jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1-2 dl lihalientä
  • suolaa
  • maustepippuria
  • täyte:
  • 150 g emmental-juustoraastetta

Turvota korppujauhot lihaliemessä. Hienonna sipulit ja kuullota ne öljytilkassa pehmeiksi. Jäähdytä ja sekoita jauhelihan joukkoon. Lisää massaan myös korppujauhot ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja maustepippurilla. Paista halutessasi koepulla paistinpannulla. Painele jauhelihataikina leivinpaperille tai kelmulle tasaiseksi levyksi ja ripottele pinnalle juustoraaste. Kääri mureke paperin tai kelmun avulla tiukaksi rullaksi ja paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Sienikastike

  • 200 g tuoreita sieniä tai vastaava määrä pakastettuja
  • 1 sipuli
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl vettä
  • 2 dl ruokakermaa
  • 1 tl timjamia
  • suolaa
  • valkopippuria

Hienonna sienet ja sipuli. Sulata voi kasarissa ja lisää sienet sekä sipulit. Anna niiden kuullottua mutta ei ruskistua. Ripottele päälle jauhot ja timjami, sekoita ja lisää vesi sekä kerma. Anna kiehua n. 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Juuressose

  • 4 perunaa
  • ¼ selleri
  • 4 porkkanaa
  • nokare voita
  • vettä tai porkkanamehua
  • 1 tl suolaa
  • pippuria
  • kuivattua timjamia

Kuori ja pilko juurekset. Kuullota niitä muutama minuutti voissa. Kun juurekset alkavat paahtua lisää vettä sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös timjami. Keitä kunnes juurekset ovat kypsiä ja soseuta yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Lisää keitinlientä niin, että saat soseesta sopivan paksuista. Mausta suolalla ja pippurilla.

Reseptit: Alex Nurmi / Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat