Li Anderssonilta "hurja" väite tes-toiminnasta irtautuvista järjestöistä

Politiikan puheet kesäillassa: Li Andersson 10:25

Li Andersson puhui SuomiAreenassa työehtosopimustoiminnasta irtautuneista yritysten edunvalvontajärjestöistä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson väitti SuomiAreenan Politiikan puheet kesäillassa -ohjelmassa pitämässään puheessa, että yhteiskunnan tarkan katseen alla toimivat suuret metsä- ja teknologiateollisuuden vientiyritykset alkaisivat välittömästi työehtosopimustoiminnasta irtautuessaan polkea niin sanotusti heikompien oikeuksia.

Teknologiateollisuus ry ilmoitti maaliskuussa päättäneensä irtautua osittain työehtosopimustoiminnasta. Metsäteollisuus ry tiedotti marraskuussa 2020 irtautuvansa työehtosopimustoiminnasta ja siirtävänsä neuvottelut työehdoista yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi.

Ohjelman toinen juontaja, MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kuvaili Anderssonin väitettä hurjaksi ja kysyi, mihin väite perustuu.

– Ainakin liittojen sisällä on käyty keskustelua siitä, mitä heidän uusi linjauksensa käytännössä tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan suomalaisella työmarkkinakentällä, Andersson vastasi.

– Tämä on tulkittu kannanottona työehtosopimusten yleissitovuutta vastaan, johtuen siitä, että selkeä tehty linjaus on se, ettei enää neuvotella valtakunnallisia työsopimuksia, vaan halutaan siirtää neuvottelut yhä enemmän työpaikka- tai yritys- tai jopa yksilökohtaisiksi. Se tulee johtamaan kehitykseen, jossa työehdot eriytyvät.

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström ei allekirjoita Li Anderssonin näkemystä.

– Uskon suomalaisiin työnantajiin ja yrityksiin. Kyllä siellä on hyvää tahtoa pitää huolta työntekijöistä, Wickström sanoi.

Ohjelman kolmantena puhujana nähty kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puolestaan kuvaili Li Anderssonin puolustavan "Euroopan jäykimpiä työmarkkinoita".

Katso Li Anderssonin puhe ja sitä seurannut keskustelu Politiikan puheet kesäillassa -ohjelmassa kokonaisuudessaan ylempänä.

---

SuomiAreenan tapahtumia on sekä Porissa että Helsingissä. Porissa tapahtumat keskittyvät torille ja Helsingissä puolestaan ydinkeskustan Allas Sea Poolille. Näitä tapahtumia kuka tahansa voi tulla seuraamaan paikan päälle.

Lisäksi SuomiAreenan tapahtumia järjestetään kahdella studiolla MTV:n tiloissa Helsingissä. Näihin yleisöllä ei ole pääsyä, mutta kaikki studiokeskustelut ovat katsottavissa suorina lähetyksinä netin kautta mtv-palvelussa. Lisäksi erillinen SuomiAreenaTV-kanava näyttää valikoidut palat tapahtumista. SuomiAreenaTV näkyy antenni- ja kaapelitalouksissa kanavapaikalla 38. Ohjelmat alkavat maanantaina klo 10 ja muina päivinä klo 9.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat