Levin sensaatio Rosa Pohjolainen, 17, hallitsee alppihiihdon kaikki lajit, ensikokeilu syöksysuksilla painui mieleen: "Se oli aika paha paikka"

9:40
Alppilupaus Rosa Pohjolainen: "Arki ei muuttunut Levin jälkeen, mutta haastattelupyyntöjä tulee enemmän"

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen nousi pieneksi sensaatioksi Levillä viime viikonloppuna. Pohjolainen, 17, laski pisteille vasta kolmannessa maailmancupin kilpailussaan oltuaan pujottelukilpailun 27:s. Viikonlopun jälkeen varsinkin ensimmäisellä laskullaan säväyttänyt hyvinkääläinen on saanut totutella uuteen elämäänsä kaikkien tuntemana urheilijana.

– Onhan tämä kaikki nyt aika uutta, en ole vielä ihan tottunut, Pohjolainen sanoo MTV Urheilun haastattelussa.

– Toisaalta kiva, että ihmisiä kiinnostaa. Haastatteluita on ollut aika paljon.

Haastatteluihin Pohjolainen saa tottua jatkossakin. Superlupauksen kausi jatkuu Eurooppa-cupin kilpailuilla Keski-Euroopassa, mutta ohjelmaan on tarkoitus sovittaa myös maailmancupin kilpailuita.

Kirkkaimmissa valoissa Pohjolaisen on tarkoitus kilpailla joulun jälkeen pujottelussa Itävallan Semmeringissä. Haastattelujen tapaan Keski-Euroopan maailmancuprinteet ovat toistaiseksi uusi kokemus Pohjolaiselle. 

Semmeringin rinteen sopivuudesta itselleen hän ei osaa sanoa.

– Ei mitään hajua. En ole ikinä käynyt enkä ole nähnyt kuviakaan. Eiköhän kaikki ole ihan sopivia.

Ennen lähtöä Keski-Eurooppaan Pohjolaisella on kuitenkin tiettyjä velvollisuuksia hoidettavanaan. Lukion toista vuotta käyvä laskija kiirehti haastatteluun kesken koeviikon.

Kun kokeet ovat ohi, lentää Pohjolainen ensi tiistaina Saksan Müncheniin ja jatkaa siitä leireilemään ja kisaamaan.

Koulu kulkee Sveitsin lukiota Hyvinkäällä käyvän Pohjolaisen mukaan näppärästi huippu-urheilu-uran rinnalla.

– Se toimii tosi hyvin. Kaikkki opettajat ovat olleet tosi joustavia. Jos ei voi kirjoittaa koetta juuri sillon, löydetään uusi ajankohta.

Pohjolainen on suomalaisittain poikkeuksellinen alppihiihtäjä, sillä hän laskee kaikkia neljää lajia. Ennen joulua on tarkoitus kilpailla pujottelun lisäksi Eurooppa-cupissa suurpujottelussa ja myös vauhtilajeissa.

– Tykkään kaikista. Ne ovat niin erilaisia. On siistiä, kun ei tarvitse koko ajan laskea sitä samaa. Ehkä tykkään eniten tekniikkalajeista, toistaiseksi vielä.

Jatkossa tarkoituksena on kiertää maailmancupia sekä tekniikka että vauhtilajeissa.

– Jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Nyt keskitytään enemmän tekniikkalajeihin ja pidetään vauhtilajit taustalla. Jossain vaiheesa ne voi ottaa mukaan ja kiertää kaikkia. Se on tarkoituksena, mutta ei ihan vielä lähiaikoina.

Suomalaisten alppihiihtäjien suurimmat menestykset ovat tulleet pujottelussa ja suurpujottelussa. Kotimaiset lyhyet mäet eivät Pohjolaisen mukaan tarjoa optimaalisia olosuhteita vauhtilajien harjoitteluun.

– On se aika erilaista, kun menee Keski-Eurooppaan. Ne ovat oikeasti vaikeita mäkiä. Uskon, että jengi ei halua sen takia lähteä, kun se on (Suomessa) niin vaikeaa. Puikan ja suurpuikankin kanssa on niin paljon tekemistä.

Itse Pohjolainen sanoo ottaneensa kaikki lajit ohjelmaansa juuri lajien erilaisuuden vuoksi. On myös toinen syy, miksi esimerkiksi syöksy kiinnostaa.

– Tietenkin se vauhti. Onhan se aika siistiä.

Vauhtiin on ollut totuttelemista. Pohjolainen kertoo laskeneensa ensimmäistä kertaa syöksykilpailussa syöksysuksilla viime kaudella vain pari päivää ennen nuorten MM-starttia Norjassa. Norjan Narvikin rinne poikkesi melkoisesti Ylläksen rinteestä, jossa Pohjolainen oli syöksyä harjoitellut. 

– Se oli aika paha paikka, mutta selvittiin alas asti. Kyllä se on siistiä.

Nuorten MM-syöksyssä suomalainen laski sijalle 11.

Pohjolaisen viime kauden kirkkain kruunu oli kuitenkin nuorten olympialaisten parikilpailun kulta Jaakko Tapanaisen kanssa. Suurpujottelussa Pohjolainen nappasi hopeaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja