Mainos

Lentokielto uhkaa talouden elpymistä

Lentoliikenteen seisahtuminen uhkaa pitkittyessään viedä pohjan Suomen talouden elpymiseltä.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennustepäällikön Pasi Sorjosen mukaan talouden kasvuennusteet kuluvalle vuodelle menevät uusiksi, jos lentopaussi kestää viikkoja.

- Kyllä tämä tekee elämän vaikeaksi. Se iskee erityisesti tiettyihin toimialoihin, kuten matkailuun, Sorjonen tiivisti.

Matkatoimistojen lisäksi myös lentoyhtiöt kohtaavat hurjia vaikeuksia, jos lentokielto jatkaa venymistään tuhkapilven takia.

- Tilanne on kestämätön. Jos lentokielto on kauan päällä, firmoja saattaa kaatua. Elämme todella mielenkiintoisia aikoja, dramaattisia suorastaan, sanoi Blue1:n viestintäjohtaja Tom Christides.

- Ihan lähiaikoina ei ole kriittisyyden rajoja. Rupeamme nyt ensi viikolla suunnittelemaan toimenpiteitä sen varalle, että tämä jatkuisi pidempään, kommentoi Finnairin viestintäjohtaja Christer Haglund.

Hotelleja voi mennä konkurssiin

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n, MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan lentoliikenteen seisahtumisen vaikutukset hotellien liiketoimintaan kotimaassa ovat huolestuttavat. Jo viime vuosi oli kansainvälisen taantuman takia koko toimialalle tavanomaista heikompi.

- Alkuvuosikin on ollut pientä pudotusta. Varmasti jos lentokielto viikkokausia jatkuu, se saattaa aiheuttaa jopa konkursseja, Lappi sanoi.

Liikematkailun lisäksi lentorahti on jumiutunut täysin eri puolilla Eurooppaa. Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas painottaa, että vaikka tavaran kuljetukset sujuisivatkin pienellä viiveellä laiva- ja rekkaliikenteen kautta, varsinkin liikematkailun tyrehtyminen haittaa merkittävästi kaupankäyntiä.

Eri teollisuuden aloista varsinkin teknologiateollisuus kärsii rankasti nykyisestä lentomotista. Palokankaan mukaan jopa 70 prosenttia koko kotimaisen teknologiateollisuuden myynnistä suuntautuu Eurooppaan.

- Suomi on tavallaan kuin saari. Esimerkiksi myös Saksassa viennin merkitys kansantaloudelle on todella suuri, mutta se ei ole rautateitse ja maanteitse yhtä loukussa kuin Suomi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.