Lemmikkien hätänumero avustaa aina

Eläinambulanssi ja lemmikkien hätänumero antavat ohjeita ja neuvoja ympäri vuorokauden eläimen ollessa hädässä.

Jokainen tietää, minne tulee soittaa ihmisen ollessa hädässä. Mutta mistä lemmikki saa apua akuutissa hätätapauksessa keskellä yötä tai viikonloppuna? Reilun vuoden toiminut lemmikkien hätänumero ja Animalance-eläinambulanssi vastaa lemmikin omistajien avuntarpeeseen.

Animalancen hätänumerosta annetaan neuvoja ja ohjeita kaikkina vuoden päivinä vuorokauden ympäri. Eläimille varta vasten suunnitellun ambulanssin asemapaikka on Helsingissä, mistä keikoille lähdetään tarvittaessa pidemmänkin matkan päähän.

Animalancessa ei ole eläintä karvoihin katsominen, vaan apua annetaan kaikenkarvaisille ja karvattomillekin.

- Yleisimmin soitto koskee koiraa tai kissaa, mutta kyllä joukossa on ollut suuria kotieläimiä, kaneja, rottia, matelijoita, lintuja ja yksi valkovatsasiilikin. Lähdemme liikkeelle tai neuvomme puhelimessa aina, kun apua tarvitaan, Animalancen perustaja Jatta Jokinen sanoo.

Eläinambulanssilla satoja keikkoja vuosittain

Eläinambulanssissa on täysi varustus eläinten hoitamista varten, ja mukana kulkee myös kannettava varustepakkaus tilanteisiin, joissa autolla ei pääse potilaan viereen.

Vuoden aikana ambulanssin mittariin kertyy kilometrejä vajaat 20 000. Keikkoja on muutama sata, ja puheluita tulee vilkkaimpina vuorokausina kolmisenkymmentä, joista kolmasosa muualta Suomesta kuin pääkaupunkiseudulta.

- Suurin osa keikoista on pääkaupunkiseudulla, mutta noin kerran viikossa tulee keikkaa yli sadankin kilometrin päähän. Pisin keikkamme on suuntautunut Joensuuhun, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan haja-asutusalueiden ongelma on se, että läheskään aina eläinlääkärillä ei ole yö- tai viikonloppupäivystystä.

Päivystysasema saattaa myös olla pitkän matkan päässä, jolloin äkillisesti sairastuneen lemmikin omistajalle on tärkeää saada puhelinneuvontaa tilanteen vakavuuden arvioimiseksi. Oikeanlaisella kotihoidollakin pystytään usein auttamaan tilannetta paljon.

- Vilkkaimpina öinä puheluita voi tulla puolen tunnin välein. Sesonkiaikaa ovat kesän lisäksi ihmisten loma-ajat ja joulu, Jokinen listaa.

- Lemmikit mielletään nykyään yhä enemmän perheenjäseniksi, joihin panostetaan. Monessa yksinäisen ihmisen kodissa lemmikki on se ainut ystävä, jonka äkillinen sairastuminen tai loukkaantuminen on omistajalle suuri hätä. Eläinten hätänumerolle on selvästi tarvetta.

Hätäkeskuksista lemmikkieläinapua pyydetään harvoin

Valtakunnalliseen hätäkeskukseen tulee vuosittain satoja soittoja eläintehtävistä, mutta suurin osa puheluista koskee luonnonvaraisia eläimiä.

Helsingin hätäkeskuksesta arvioidaan vuosittain alle kymmenen puhelun koskevan lemmikkiä, jolloin useimmiten kyseessä on esimerkiksi koira, jonka kurkkuun on juuttunut jokin esine tai luu.

Keski-Suomen hätäkeskuksessa vastaanotetaan lemmikkejä koskevia puheluita parisenkymmentä vuodessa ja Lapin hätäkeskuksessa muutama. Pohjoisemmassa Suomessa lemmikkeihin liittyvät soitot koskevat pääosin tuotantoeläimiä tai hevosia.

Hätäkeskukseen suuntautuvissa tapauksissakin oikea avustustaho olisi useimmiten Animalancen hätänumero 0400-112006.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat