Mainos

Lemmikki voi vähentää sydänkuoleman riskiä

Lemmikkejä pitävät ikäihmiset saattavat australialaistutkimuksen perusteella elää hieman muita pitempään. Yhteys havaittiin verenpainetautia potevilla seitsemänkymppisillä.

Tulokset perustuvat runsaan neljän tuhannen keskimäärin 72-vuotiaan australialaisen 11-vuotiseen seurantaan. Osallistujista 86 prosentilla oli ollut lemmikki jossain elämänsä vaiheessa ja 36 prosentilla oli lemmikki myös tutkimuksen aikoihin.

Lemmikin omistajien riski menehtyä sydän- ja verisuonitaudin oireisiin seurannan aikana oli 26 prosenttia pienempi kuin niiden ikätovereiden, joilla ei ollut lemmikkejä missään vaiheessa elämää. Myös aiempi lemmikin omistajuus liittyi vähäisempään kuolleisuuteen, mutta yhteys oli hieman heikompi.

Aiemmissa tutkimuksissa lemmikin omistajien on havaittu pärjäävän muita paremmin muun muassa sydänkohtauksen jälkeen, mutta kaikissa tutkimuksissa hyötyjä ei ole löytynyt.

Yleensä lemmikkien terveyshyötyjä on selitetty niiden vaikutuksilla omistajien sosiaaliseen elämään sekä fyysiseen aktiivisuuteen.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä. Seurannan aikana 500 osallistujaa menehtyi sydän- ja verisuonitautioireisiin.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Nainen löysi tornadossa kadonneen koiransa

Iäkäs nainen kadotti tornadossa koiransa. Kesken haastattelun koira ilmestyy esiin raunioista. Katso huhtikuulta 2013 peräisin oleva video alta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.