Lemmikin sairaalabakteeri voi tarttua ihmiseenkin

Antibiooteille vastustuskykyiset sairaalabakteerit aiheuttavat tulehduksia myös lemmikeille. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan MRSA-bakteeria on havaittu Suomessa kahdessa kissassa, yhdessä koirassa ja muun muassa hevosissa. Yleisempi lemmikeillä on äärimmäisen harvoin ihmisiin tarttuva MRSP-bakteeri.

- Arvioisin, että noin 5-10 prosenttia koirista kantaa MRSP:tä, kertoo Yliopistollisen eläinsairaalan tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Merja Rantala.

Eläinsairaalan Pieneläinsairaalassa todettiin marraskuussa neljä MRSP:n aiheuttamaa haavatulehdusta. Kun asiaa kartoitettiin lisää, löytyi myös seitsemän bakteerin kantajaa. Epidemia oli ensimmäinen tässä laajuudessa Pieneläinsairaalassa.

- Eläinten sairaalabakteerit ovat selvästi yleistyneet Suomessa viime vuosina, kertoo Eviran mikrobiologian tutkimusyksikön johtaja Anna-Liisa Myllyniemi.

Tosin osin yleistyminen johtuu siitä, että näytteitä otetaan enemmän. Ensimmäistä kertaa sairaalabakteeri MRSA havaittiin Suomessa hevosella vuonna 2006. Rantala arvioi, että sairaalabakteerit leviävät entisestään jatkossa.

Voi tarttua ihmiseenkin

Sairaalabakteeri MRSA voi levitä eläimestä ihmiseen kosketuksessa.

- Suomessa on ollut yksittäisiä tapauksia, joissa perheissä lemmikeillä ja ihmisellä on havaittu sama sairaalabakteeri, mutta on vaikea sanoa, kumminpäin tartunta on tapahtunut, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Jaana Vuopio.

Ihmisillä MRSA:ta on enemmän, joten bakteeri leviää todennäköisemmin ihmisiltä eläimiin kuin toisin päin. MRSA:n epäillään levinneen alunperinkin lemmikkeihin ihmisistä.

Sairaalle eläimelle bakteerit voivat aiheuttaa tulehduksia, jotka ovat yleensä lieviä. Joskus kuitenkin vaikeisiin tapauksiin lääkehoidon löytäminen voi olla hankalaa. Rantalan mukaan sairaalan ulkopuolella kantaja voi elää normaalisti. Monet eläimet myös puhdistuvat bakteerista kotioloissa.

- Bakteeri voi levitä normaalissakin elämässä, mutta ketään ei voi aidata piikkilangalla, eikä syytä hysteriaan ei ole, Rantala sanoo.

Käsihygienia ja turhien antibioottikuurien välttäminen ovat tärkeimpiä keinoja vastustuskykyisten bakteerikantojen yleistymisen ehkäisyssä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat