Lelumassojen kekseliäät kesytyskikat

Lelujen säilytysongelmat vaativat enemmänkin luovia ratkaisuja kuin suoranaisia kaappikuutioita. Aikuisten on helppo täyttää peruskaapistojen hyllyjä lasten leluilla, mutta lapsille kaappien täyttäminen on lähes ylivoimainen tehtävä. Jo pelkästään hyllykorkeus voi olla haaste. Siksi kopat, sinkkiämpärit, kangaspussukat ja pyörälliset korit ovat käytännöllisiä ratkaisuja.

Lelujen keräily kodin eri huoneista sujuu, kun aikuinen ja lapsi yhdessä nappaavat esimerkiksi pärekopan käteensä ja keräävät sinne kaiken lastenhuoneesta karanneen tavaran. Esimerkiksi legojen säilytys pyörällisessä korissa on vaivaton ratkaisu, kun kaipaat lapselle rauhallista tekemistä eri huoneisiin: keittiöön ruuanlaiton, kodinhoitohuoneeseen pyykinhuollon ja makuuhuoneeseen lepohetken ajaksi. Jo parivuotias tenava saa itse siirreltyä kevyttä pajukoria sinne, missä vanhemmatkin puuhailevat.

Pienissä lapsen mittakaavaan sopivissa kangaspussukoissa on todistetusti maagista voimaa. Kun pyytää lasta keräämään muovieläimensä kauniiseen kangaspussukkaan lepäilemään, on lapsen kiinnostus siivoamiseen aivan eri luokkaa kuin pyytää häntä kantamaan ne oman huoneensa kaappiin.

Kangaslokerikko vetää paljon tavaraa sisäänsä. Isoihin taskuihin mahtuvat niin piirustuslevyt kuin lempparinalletkin muksun unta vahtimaan. Pohjakankaan on hyvä olla tukevaa ja jämäkkää mutta taskut ja koristeet voi ommella muista ompeluksista yli jääneistä tilkuista. Lokerikon voi kiinnittää seinään puurimalla tai asentaa sen hieman ilmavammin seinään pultattuun verhotankoon roikkumaan. Seinävaate pehmentää kolkonkin huoneen akustiikkaa

Joulua ja syntymäpäiviä odottelevat lapset haaveilevat lelukuvastojen tuotteista mutta arjen rakastetuimpia aarteita ovat kuitenkin kepit, kivet ja kävyt. Niiden kotiin tuomista vastaan voi yrittää taistella, mutta helpommalla pääsee, kun kerää taskuista löytyvät aarteet kokoelmaksi. Vitriineinä voi käyttää punajuurien ja herkkukurkkujen lasipurkkeja.

Yhdellä lapsella kertyy jos jonkinlaista enemmän tai vähemmän tärkeää omaisuutta, monilapsisessa perheessä tavara tuntuu lisääntyvän keskenään. On yllätysmunien sisälmyksiä, lasten junalippuja, nappeja ja muovisia monstereita. Pienikokoinen sälätavara on omiaan lasisiin tölkkeihin nakattavaksi. Lasipurkkeihin kerätyt pikkuesineet ovat pois pienempien sisarusten käsistä, imurin tieltä ja hieman suojassa pölyltäkin.

Kaikkia lapsosten leluja ei tarvitse pitää aina esillä ja käsillä. Esimerkiksi pehmoleluja on monesti liikaa, sillä rakkautta riittää vain muutamalle nallukalle kerrallaan. Pehmoja voikin välillä varastoida pois silmistä. Puolikin vuotta kaappien tai vintin kätköissä piilotelleet pehmolelut ovat taas niin kovin rakkaita, kun lapsi ne pitkästä aikaa näkee.

teksti: Henna Kekki

kuvat: Mikko ja Henna Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat