Mainos

Leikkipaikoilla kuljeskelevat lemmikit ärsyttävät – Saako kissa kulkea vapaana?

Vapaana ulkoilevat ja hiekkalaatikkoja vessoinaan käyttävät lemmikkikissat kismittävät pihoilla ja leikkipaikoilla. Lain kanta asiaan on jäänyt monelle epäselväksi, ja kissan vapaana pito herättää kiivaita tunteita puolesta ja vastaan.

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista toteaa järjestyslain käytännössä kieltävän kissojen valvomattoman vapaana pidon taajamassa, sillä lain mukaan kissalla ei ole asiaa esimerkiksi leikkipaikoille, urheilukentille tai vaikkapa uimarannalle.

–Järjestyslaissa on tietyt paikat, missä kissa ei saa olla, kuten leikkipaikat ja piha-alueet, jotka ovat ihmisten oloon pyhitetty. Omistajan pitää huolehtia, että kissa ei siellä vapaana liiku, Kujala sanoo.

Vaikka kissa siis periaatteessa saisi kulkea kytkemättömänä, on vapaana juoksevan kissan kulkemista kielletyillä paikoilla mahdoton valvoa. Kaupunkiolosuhteissa Kujala suosittaakin kissojen ulkoiluttamista valjaissa.

–Leikkipaikkoja ja vastaavia on asuintalojen pihoilla, ja käytännössä kissoilla on taipumusta hakeutua näille alueille muun muassa tarpeilleen. Sehän on kielletty.

Valituksia tulee

Selvää kuitenkin on, että laista lipsutaan, ja monet antavat kissansa kulkea omine lupineen. Poliisi saa aika ajoin valituksia tunkeilevista kissoista, mutta tehtäväjonon kärkeen kurittomat katit eivät kiilaa.

Kissasta kiusaantuneen tulisi viranomaisten sijaan ottaa yhteyttä eläimen omistajaan, mikäli omistaja on tiedossa. Asiasta olisi hyvä keskustella taloyhtiön sisällä.

Lemmikkikissaa ei saa vahingoittaa, vaikka se tontille tunkeilisikin. Poliisin tietoon ei tule useinkaan tapauksia, joissa oikeus olisi otettu omiin käsiin ja lemmikkikissa olisi joutunut ilkivallan kohteeksi. Suurin osa vapaana kulkevista kissoista on lain suojaamia lemmikkejä, eivätkä villiintyneitä eläimiä.

–Villikissa on periaatteessa lainsuojaton, mutta on hankala määritellä, mikä on villi ja mikä vain vapaana. Metsästyslain säännös, että villikissan saisi periaatteessa tappaa, ei ole kovinkaan käytetty. Kaupungissa ei ainakaan.

Omistaja voi saada sakkoja

Mikäli omistaja ei kehotuksista ja keskustelusta huolimatta pidä lemmikkiään kurissa, voi kissan ulkoilusta periaatteessa seurata sakkoja – kuten esimerkiksi koirankin jätösten keräämättä jättämisestä.

–Järjestyslaissa on sakkomahdollisuus tällaisesta, Kujala muistelee.

Teoriassa myöskään hiekkalaatikon sotkemisesta ei pääse kuin koira veräjästä. Kujala huomauttaa, että lemmikin omistajalla on vahingonkorvausvelvollisuus eläimensä rötöstelystä.

–Ilman muuta omistaja on vastuussa eläimestään ja siitä vahingosta, jota se aiheuttaa. Pitää kuitenkin osoittaa, että vahinkoa on syntynyt, kissa käynyt tarpeillaan ja hiekka pitää kelpaamattomana vaihtaa. En ole kuullut, että olisi näin ollut, mutta vahingonkorvausoikeudellisesti se on mahdollista. Jos vahinkoa on aiheutettu, omistaja vastaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.