Mainos

Leijonilla sauma iskeä Ruotsin isoon ongelmakohtaan

6:58
C Moren asiantuntijat ruotivat videolla Suomen ja Ruotsin ottelua sekä muita puolivälieräpareja.

Kaikki Ruotsin Bratislavan MM-alkulohkossa pelaamat ottelut selostanut C Moren Teppo Laaksonen arvioi Ruotsin olevan edelleen paperilla ennakkosuosikki torstain puolivälierään Suomea vastaan. Selostaja näkee joukkueen pelaamisessa kuitenkin myös paljon selviä ongelmakohtia.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

MM-kisojen puolivälierät torstaina 23.5.:

klo 17.15 Venäjä-USA: C More Sport 1 
klo 17.15 Kanada-Sveitsi: C More Sport 2
klo 21.15 Suomi-Ruotsi: C More Sport 1 ja MTV3
klo 21.15 Tshekki-Saksa: C More Sport 2.

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.​​​​​​​

Ruotsi on ehdottomasti pelannut odotuksiin nähden alakanttiin. 21 NHL-pelaajaa on sen tason porukka, että sillä olisi pitänyt taistella lohkovoitosta. Nyt jäätiin kuitenkin reilusti kolmanneksi, kun Ruotsi hävisi selkein numeroin sekä Venäjälle että Tshekille. Noista peleistä ei jäänyt edes mitään spekuloitavaa, Ruotsi vain oli yksinkertaisesti huonompi joukkue ja sekoili etenkin puolustuspään pelissään.

Koko alkulohkoa kun summaa, niin näiden lisäksi Ruotsi voitti Sveitsin ja Latvian vasta hyvin hankalien vaiheiden jälkeen – Latviankin vain lopussa tyhjiin tehdyllä maalilla, kun joukkue tavoitteli vielä kolmen pisteen voittoa. Jopa Italiaa vastaan Ruotsi oli kaksi erää yllättävän isoissa vaikeuksissa ja johti vain 2-0, kunnes peli repsahti kolmannessa. Norjaa ja Itävaltaa vastaan otetut murskavoitotkin johtuivat enemmän vastustajien huonoudesta kuin Ruotsin vahvuudesta.

Venäjää vastaan sulanut Jacob Markström saa varmasti tehdä torstain puolivälierässä taas tilaa Henrik Lundqvistille. Tämä oli Ruotsin pelisuunnitelma jo alunperin koska Lundqvist pelasi vielä maanantaina Latviaa vastaan. Lundqvistin varaan Ruotsi ei voi kuitenkaan liikaa varata, 37-vuotias veteraani on toistaiseksi pelannut näissä kisoissa yhden oikeasti vahvan ottelun (Sveitsiä vastaan) mutta muuten hän on suoriutunut vain välttävästi.

Ruotsin puolustus ja etenkin sen kärkiviisikko (Oliver Ekman-Larsson, Adam Larsson, Mattias Ekholm, Erik Gustafsson, John Klingberg) on paperilla koko kisojen parhaita ellei jopa paras. Tullaan kuitenkin siihen, että onko tässä nyt jo liikaa pakkeja jotka tykkäävät tehdä nousuja ja "temppuja" kiekon kanssa. Kun Ruotsin pakit lähtevät tukemaan hyökkäyksiä on usein toteutunut se, että varmistus ei ole toiminut sovitulla tavalla. Venäjä-pelissä kokeiltiin myös hieman erilaisia pakkipareja mutta kehnoin tuloksin. Nopeilla kiekonriistoilla ja käännöillä Leijonille voi aueta hyviä iskunpaikkoja.

Hyökkäyksessä William Nylander on loistanut tähän asti mutta Venäjä onnistui pitämään hänetkin hyvin kurissa. Ylipäätään Patric Hörnqvist-Alexander Wennberg-Nylander on ollut Ruotsin selvästi vaarallisin hyökkäysketju, jonka kanssa Suomi saa olla eniten varuillaan. Kakkosketju Gabriel Landeskog-Elias Lindholm-Elias Pettersson on väläytellyt, mutta sillä on vieläkin aika vähän yhteistä pelituntumaa ja on ihan mahdollista että ketjun koostumus taas vaihtuu ennen Suomi-peliä.

Kakkos-kolmosketjuihin Ruotsi ei ole saanut oikein kunnon balanssia. Kolmosessa Anton Lander on hyvä kahden suunnan sentteri, mutta näin ollen taitava Adrian Kempe on jouduttu sijoittamaan laidalle. Loui Eriksson ei ole pelannut kummoisesti ja hänen asemaansa on kritisoitu myös ruotsalaismediassa. Valmennus tuntuu kuitenkin luottavan Erikssoniin yhä enemmän kuin Jesper Brattiin tai Oskar Lindblomiin, jotka ansaitsisivat lisää vastuuta. Dennis Rasmussen ja Marcus Kruger ovat joukkueen selvimmät jarruketjun miehet ja he ovatkin pelanneet hyvin mm. alivoimassa.

Erikoistilanteista alivoima on selkeästi ollut Ruotsin iso vahvuus. Latvia-pelin kahta takaiskua lukuunottamatta se on selvinnyt kisoissa päästämättä maaliakaan, mikä on kova saldo. Ylivoimallakin Ruotsi on onnistunut ihan kelvollisesti (yv-prosentti 32,00%). Tuntuu kuitenkin, että välillä yv:ssä on kokkeja ja seppiä vähän liikaakin ja kiekkoa hierotaan.

Parasta tulosta on saatu, kun kiekko vain toimitetaan riittävän suoraviivaisesti maalille, jossa esim. Hörnqvist on todella hyvä. Tulivoimaa kyllä riittää todella paljon, mutta yv ei ole silti onnistunut ihan niin hyvin kuin se voisi toimia.

Kaiken kaikkiaan Ruotsi on toistaiseksi ollut turnauksessa yllättävän ailahteleva ja näennäisesti pienempien maiden kuten Sveitsin ja Latviankin yllätettävissä. Viisikkona hyökkääminen sujuu ihan mallikkaasti, mutta viisikkona puolustaminen on ollut minusta Ruotsille sellainen ongemakohta, johon Leijonat voisi hyvin iskeä. Kuten sanottu, Leijonien kannattaisi ehkä hieman kyttäillä, kun Ruotsin pakit lähtevät kovasti nousemaan ja levittämään, sitten vaan Kaapo karkuun ja boom.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja