Leijonien MM-ryhmään valitusta Kaapo Kakosta kova arvio – "Ei mikään haastaja, voi pelata kärkiketjuissa"

TPS:ssä loistokauden pelannut ja vuodenvaihteessa Suomen nuorten MM-kultaan johdattanut Kaapo Kakko lähtee leirityksen kautta jahtaamaan paikkaa Leijonien MM-joukkueessa.

Kakko voisi pelata keväällä vielä 18-vuotiaiden MM-kisoissa, mutta hän lähtee hakemaan isompaa saalista, ensimmäisiä miesten MM-kisoja.

Miesten MM-kisoihin panostaminen on MTV Urheilun asiantuntijan Petteri Sihvosen mielestä täysin oikea ratkaisu.

– Silloin, kun pelaaja kasvaa tiettyjen mittojen ja tiettyjen kriteerien yli, niin sen pitääkin mennä näin: Kaapo Kakon pitää olla isoissa Leijonissa, Sihvonen linjaa.

Kakolla on ensi kesänä edessä NHL-varaustilaisuus, jossa hän on kandidaatti jopa ensimmäiseksi suomalaiseksi ykkösvaraukseksi. Kyseessä ei siis ole kuka tahansa 18-vuotias peluri. Sihvosen mielestä valinta miesten MM-kisoihin satsaamisesta on osoitus siitä, että yksilöön panostaminen ei ole vain sanahelinää.

– Ei TPS:ssäkään mietitty, että voisiko Kakko olla viemässä TPS:n A-junioreita parempaan menestykseen. Jokaisen pelaajan pitää saada mahdollisuus pelata sillä tasolla, jolla hän osaa. Ei voi ajatella, että 18-vuotiaiden sija sinne tai sija tänne olisi niin tärkeä. Suomalaisella jääkiekkoilulla menee niin hyvin muutenkin, ja sinne riittää hyviä pelaajia. Kakon oman kehityksen kannalta – ennen kuin hän arvatenkin lähtee NHL:ään – on hyvä saada pelata miesten maajoukkueessa, Sihvonen arvioi.

Kakon mahdollisuuksia MM-valinnalle nostaa se, että moni suomalainen NHL-huippupelaaja on kauden jälkeen tilanteessa, että jatkosopimuksesta pitäisi neuvotella. Tuolloin MM-kisoihin lähteminen ei ole välttämättä järkevä vaihtoehto.

Sihvonen painottaa, ettei Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ole valinnut Kakkoa MM-leiritykseen "joukon jatkeeksi". Taso pitää kuitenkin näyttää.

– Näkisin niin, että hän pelasi miesten kanssa ja kykeni aika-ajoin jopa dominoimaan kovassa taktisessa sarjassa – siksi Kaapo Kakko kuuluu jo nyt hyvin korkealle Jalosen papereissa. Hän ei ole enää edes haastajan asemassa, Sihvonen naulaa.

Astetta kovemmat pelit voivat tuoda hänestä esiin vieläkin paremman pelaajan.

– Kakossa on vapautumatonta potentaalia. Kun Liigassa hän joutui ajoittain kuskailemaan kiekkoa itse, haastamaan ja ratkomaan, niin nyt hän voi pelata "mikkorantasmaisesti", eli yhtenä jäsenenä siellä oman ketjun sisällä. Siinä Kakko on aivan loistava myös, ja niin hän tulee pelaamaan NHL:ssäkin. Hänen ei tarvitse itse ratkoa kaikkea, vaan hän kykenee syöttämään, tekemään muille tilaa, pelaamaan yhteistyökiekkoa ja auttamaan omaa viisikkoa, Sihvonen näkee.

– Riippuen tietysti siitä, keitä NHL:stä tulee, Kakkoa voi ajatella ihan kärkiketjuihinkin. Toisaalta hän on niin monipuolinen, että pystyy pelaamaan kolmos-nelosketjuissakin, hän muistuttaa.

Ei ainut nuori?

Jukka Jalonen valmensi nuoret MM-kultaan kolme vuotta sitten. Tuon joukkueen tähdet olivat Sebastian Ahon ja Patrik Laineen johdolla jo seuraavalla kaudella valmiita mainetekoihin NHL:ssä. 

Se on varmasti arvokasta oppia Jaloselle, joka pohtii nyt tulevaa MM-ryhmäänsä.

– Jalonen on oppinut sen, millaista tämä nykynuoriso on psyykeeltään. Kynnys nuorten valitsemiseen on varmasti madaltunut. Eikä tässä tarvitse miettiä mitä Jukka Jalonen mahtaa pohtia, sillä kun katsoo kansainvälisesti, niin jääkiekosta on tulossa yhä nuorempien pelaajien peli. Voi käydä niin, ettei Kakko ole edes ainut tätä nuorta kaartia, Sihvonen pohtii.

– MM-joukkuetta voi jo rakentaa – ei niin kuin ennen, eli kokeneiden ja hyvien pelaajien varaan – vaan innokkaiden ja nälkäisten nuorten varaan, Sihvonen naulaa.

Kakko pääsee näyttämään kykyjään ensi viikolla Tanskassa, kun Suomi kohtaa Tanskan kahdesti.

Lue myös:

    Uusimmat