Mainos

Leijapoika-elokuvan raiskauskohtaus kuohuttaa

Elokuvan näyttelijät sanovat, ettei juonta kerrottu tarpeeksi tarkasti. Päänäyttelijän isä pelkää ongelmia heimojen välille ja omalle perheelleen, mutta elokuvan tuottajat eivät usko kenenkään joutuvan vaaraan. Leijapoikaa ei kuitenkaan julkaista Afganistanissa.

Maailmankuulun menestysteoksen, afganistalais-amerikkalaisen Khaled Hosseinin kirjoittaman Leijapojan (The Kite runner, 2003) filmatisointi on johtanut kiistaan Afganistanissa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi Kabuliin.

Elokuvan ensi-ilta on marraskuussa.

Syy väittelyyn on elokuvan kohtaus, jossa toinen päähenkilöistä, 12-vuotias Hassan, joutuu raiskauksen uhriksi. Hazara-heimoon kuuluvaa Hassania näyttelevänAhmad Khaninisä sanoo nyt, että elokuvan ohjaaja lupasi olla kuvaamatta kyseistä kohtausta.

Leijapoika kertoo ennen kaikkea kahden pojan ystävyydestä ja luottamuksen pettämisestä. Amir ja Hassan ovat parhaat ystävykset, vaikka Hassan onkin Amirin perheen palvelija. Luokkaeroista huolimatta ystävyys kukoistaa, kunnes leijanlennätyskilpailuissa Hassan raiskataan julmasti. Sen sijaan, että Amir auttaisi kaveriaan, hän juoksee karkuun. Tämä muuttaa poikien välit pysyvästi.

Kohtaus on siis välttämätön elokuvan juonen kannalta. Yksi Leijapojan tuottajista, Rebecca Yeldham sanoo, ettei kukaan ole väittänyt Khanin isälle muuta. Hänen mukaansa näyttelijöille ja heidän perheilleen oli alunperin kerrottu, että elokuva sisältää "haastavia kohtauksia".

Raiskausta ei näytetä suoraan, vaan tuottajan mukaan se kuvaillaan todella hienovaraisesti.

Yeldham ei usko, että lapset joutuvat vaaraan elokuvan takia. Elokuvaa ei kuitenkaan aiota julkaista Afganistanissa.

Muutkin näyttelijät vastustavat kohtausta

Ahmad Khanin isän mukaan tarinaa ei kerrottu selvästi ennen kuvauksia. Hän pelkää, että elokuvan julkaiseminen saattaa vaikuttaa Hazara-vähemmistön ja pataanien väleihin. Elokuvassa sekä Amir että raiskaajat ovat pataaneja, Hassan kuuluu hazara-perheeseen, kuten näyttelijä oikeassa elämässäkin.

Myös perhe voi olla isän mielestä vaarassa, sillä raiskaus, myös fiktiivinen, on häpeällinen asia Afganistanissa, myös uhrin kannalta.

Musa Sultani, Afganistanin itsenäisen Ihmisoikeuskomission johtaja, ymmärtää isän huolen.

- Heimokulttuurissa ihmiset eivät välttämättä tee eroa todellisuuden ja fiktion välille.

Myös useat muut näyttelijät ovat kohtauksen esittämistä vastaan. Nabi Tanha, joka esittää Hassanin isää, sanoo, että kohtaus pitäisi poistaa lopullisesta versiosta.

Alkuperäisteoksen kirjailija Hosseinin sanotaan olevan erittäin huolissaan elokuvan aiheuttamista kiistoista.

Leijapoika julkaistiin suomeksi vuonna 2004 (Otava).

(MTV3-BBC)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.