Lehden yllätyspaljastus: Talvisodassa palvelikin musta marsalkka

Uuden Mannerheim-elokuvan esittämä ajatus mustasta marsalkasta tuntui Suomessa laajalti käsittämättömältä. Sotilasaikakauslehden uusin numero kertoo kuitenkin, että musta marsalkka avusti Suomea jo talvisodassa.

Trinidadilaissyntyinen Hubert "Black Hawk" Fauntleroy Julian (1897-1983) hyväksyttiin Suomen ilmavoimiin kapteeniksi Suomen Washingtonin-lähetystön suosituksesta. Matkatodistuksensa mukaan hän ei ollut minkään maan kansalainen, mutta hänellä oli suomalaisen kenraalimajurin mukaan abessinialaisen (nyk. etiopialainen) everstin ja kanadalaisen luutnantin sotilasarvot.

Sotilasaikakauslehti kertoo, että Julian saapui Suomeen rehvakkaasti "järjestääkseen Suomen ilmavoimat uudelleen", jätti laskut maksamatta hotelleissa, kuten Kämpissä, ja vaati saada syödäkseen ruokia omien reseptiensä mukaan.

Toisen everstiluutnantin kirjoittamassa arvioinnissa Julian oli merkitty Abessinian kenttämarsalkaksi. Kyseinen arviointi asettaa Julianin lentäjäntaidot ja kertomukset tuhansista lentotunneista kyseenalaiseksi. Julian muun muassa eksyi lennollaan Turun ilmatilassa kirkkaalla säällä ja sakkasi pahasti laskussa. Hänet vapautettiinkin lentorykmentin palveluksesta lehden mukaan täysin hyödyttömänä.

Romutti Etiopian keisarin koneen

Julian oli ennen Suomeen tuloaan kerännyt mainetta laskuvarjo- ja ilmailunäytöksillä. Sotilasaikakauslehti kertoo, että Julian matkusti vuonna 1930 Etiopian keisarin Haile Selassien kruunajaisjuhliin, laskeutui laskuvarjolla keisarin jalkojen juureen ja palkittiin suorituksestaan muun muassa everstin arvonimellä.

Lentäminen ei sen sijaan sujunut kruunajaisissa. Julian romutti jo harjoituksissa keisarin lentokoneen ja ura Etiopian ilmavoimissa päättyi.

Lehden mukaan Julian ei palannut lentokoneen ohjaimiin talvisodan jälkeen. Hän osallistui kuitenkin vapaaehtoisena Yhdysvaltain joukkoihin toiseen maailmansotaan vuonna 1941. Julian yritti aluksi esiintyä everstinä, mutta hänet siirrettiin jalkaväkeen esiinnyttyään väärässä univormussa ilman loppututkintoa.

Sodan jälkeen Julian perusti muun muassa rahtilentoyhtiön ja päätyi viranomaisseurantaan järjesteltyään asekauppoja muun muassa Latinalaiseen Amerikkaan. Vuonna 1960 hän vietti neljä kuukautta kongolaisvankilassa epäonnistuneiden kauppojen takia.

Vanhoilla päivillään Julian toimi vielä sokeritukkukauppiaana ja yritti ostaa vuonna 1974 Etiopian sotilasjuntalta vallasta syöstyn Haile Selassien vapaaksi.

Julian kuoli New Yorkin Bronxissa 86-vuotiaana helmikuussa 1983.

Lue myös:

    Uusimmat