Mainos

Lego-piraatit energiajätteeksi

Suomen suurin yksittäinen erä piraattituotteita murskattiin tänään energiajätteeksi Anjalankoskella. Kauhakuormaaja pani palasiksi 10,5 tonnia väärennettyjä kiinalaisia legopalikoita.

Legoja sisältäneitä laatikoita oli 54 000 ja laillisilla markkinoilla niiden arvo olisi ollut runsaat 1,3 miljoonaa euroa. Lasti oli tuotu laivalla kevättalvella 2003 Haminan satamaan ja oli matkalla itärajan yli Venäjälle.

Väärennökset paljastuivat Vaalimaan tullin läpivalaisuasemalla. Legojen kuljetukseen on sekaantunut venäläisiä ja kiinalaisia yrityksiä.

- Kyse on todellakin maailmanlaajuisesti suurimmasta Lego-piraattituote takavarikosta. Nämä ovat hämmästyttävän lähellä oikeata tuotetta. Rasiat ja itse tuote ovat kopioituja, Lego Suomen maajohtaja Johannes Kvist:

- Ketään ei ole saatu tuomiolle piratismista. Luvan saaminen legojen hävittämiseen onnistui siviilikanteen kautta, ylitarkastaja Anssi Kartila tullihallituksesta kertoo.

Tulli on saanut piraattituotteita kiinni enenevässä määrin viime vuosien aikana. Tänä vuonna tullin käsiin on jäänyt jo 1,1 miljoonaa laitonta jälleenmyyntipakkausta, Kartila kertoo. Tavaroiden kokonaisarvo laillisessa kaupassa olisi 25 miljoonaa euroa.

- Tullin haltuun on jäänyt kaikenlaista tavaraa. Valtaosa niistä on leluväärennöksiä. Leluissa on lapsille vaarallisia irtoavia osia ja ne voivat sisältää vaarallisia aineita. Siksi niihin on suhtauduttava erityisen vakavasti, Kartila sanoo.

Pääasiassa väärennökset liikkuvat kauttakulkuliikenteessä, mutta yhä enemmän niitä on tuotu myös Suomen markkinoille. Jotain iloa Kymenlaakson Jätteen tiloissa murskatuista legoista sentään on. Niistä tehtiin energiajätettä, joka poltetaan Lahdessa. Lahtelaiset saavat näin kylminä syyspäivinä lämmitellä edes hetken lego-lämmössä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.