Ledilampuilla kodin energiankulutus vähenee rajusti

Vain 30 % suomalaisista käyttää ledilamppuja. Tulevaisuudessa tilanne on toinen, sillä hehkulamput vedetään pois kaupoista vuoden 2012 syyskuuhun mennessä.

Philipsin teettämän tutkimuksen mukaan Suomessa ollaan ledituntemuksen edelläkävijöitä: tanskalaisista 54 % ei ole koskaan kuullutkaan ledistä, suomalaisista samoin vastasi 15 %. Kuitenkin vain hieman alle kolmasosa käyttää taloudessaan energiaa säästävää valaistusvaihtoehtoa.

Philipsin mukaan ledilamppuihin vaihtamalla energiankulutusta voi vähentää jopa 90 prosenttia hehkulamppuun verrattuna, mikä pienentää myös ympäristön hiilidioksidikuormitusta.

– Ledivalaisimet ja -lamput ovat olleet markkinoilla reilun vuoden. Tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä ympäristötekijät painottuvat yhä enemmän ja ledivalaistukseen siirtyminen tuntuu myös kuluttajan lompakossa pienentyneitä sähkölaskuina. Lamput ovat hyvin pitkäikäisiä, joten siinäkin mielessä rahaa säästyy. Ledivalo on paitsi ekologinen, myös laadukas vaihtoehto, Key Account Manager Petri Kesävaara Philipsiltä kertoo.

EU-direktiivi poistaa hehkulamput kaupoista

Hehkulamppujen käyttö vähentyy tulevaisuudessa kuluttajan valinnoista riippumatta, sillä ne poistuvat asteittain kauppojen valikoimista ja vaihtuvat energiatehokkaampiin tuotteisiin. Näin määrää EU-direktiivi, jonka tavoitteena on hillitä energiankäyttöä ja vähentää kasvihuonepäästöjä.

Ensimmäiseksi kauppojen hyllyiltä jäävät uupumaan mattapintaiset ja 100 W tai suuremman tehon omaavat hehkulamput. Energiansäästölamppuihin ollaan siirrytty täysin vuoden 2012 syyskuuhun mennessä. Tämän vuoden syyskuussa poistuvat kirkkaat 75 W hehkulamput, joten nyt on viimeiset hetket käsillä, mikäli haluat käyttää niitä edelleen.

Säästävätkö ledilamput rahaa? Jätä kommentti ja perustele vastauksesi

Kuva: Lehtikuva

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja