Mainos

Leaf irtisanoo Turussa yli 400

Makeistehdas Leaf irtisanoo 419 työsuhdetta Turun-tehtaan lopettamisen myötä. Väen ja tuotannon portaittainen vähentäminen alkaa syyskuussa.

Makeisvalmistaja Leaf Oy irtisanoo lakkautettavalta Turun-tehtaaltaan 419 ihmistä. Tehdas ajetaan alas vuoden 2006 loppuun mennessä.

- Väen ja tuotannon portaittainen vähentäminen aloitetaan syyskuussa, kertoo toimitusjohtaja David Nuutinen.

Erotettavista 346 on makeistyöntekijöitä, 60 toimihenkilöitä ja 13 ylempiä toimihenkilöitä.

Yt-neuvottelut koskivat alkaessaan 460:tä työsuhdetta. Osa henkilöstöstä irtisanoutui neuvottelujen aikana, ja osa saa jatkaa muissa töissä Leafissa. Jatkopestin saajat ovat toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä.

Leafin yt-neuvottelut päättyivät myöhään eilisiltana, ja yhtiön hallitus päätti tehtaan alasajosta tänään.

- Leafilla on ylikapasiteettia tuotannossa. Turun tehdas on vanhanaikainen ja epäkäytännöllinen, ja siellä valmistetaan tuotteita pitkälti käsityönäkin. Valmistus- sekä pakkauskustannukset kohoavat Turussa korkeiksi, Nuutinen perustelee lopettamista.

Myös Leaf International BV:n johtaja Jaap van den Bent on perustellut Turun tehtaan alasajoa kustannustehokkuudella. Nuutinen ei paljasta, miten suuria säästöjä tehtaan sulkemisella tavoitellaan.

Luottamusmies soimaa koulutuspakettia

Pääluottamusmies Raimo Häikiön mukaan päätös lopettaa Turun tehdas on uskomaton ja työntekijöiden saama pienimuotoinen kouluttamispaketti tasoltaan heikko. Häikiö olisi halunnut yt-neuvotteluiden tuloksena huomattavasti enemmän jatkokoulutusta työntekijöille.

- Paketti on hyvin pieni verrattuna siihen, mitä Suomessa joukkoirtisanomistilanteissa on aiemmin saatu. Eduskunnan, hallituksen ja SAK:n pitäisi nyt herätä. Mikäli maan lainsäädäntöä ei muuteta, Suomessa ei muutaman vuoden päästä ole teollisia työpaikkoja enää ollenkaan, Häikiö miettii.

Häikiön mukaan Leafin Turun tehtaan tuotantoa ei olla siirtämässä johonkin yrityksen muuhun tehtaaseen, vaan tuotanto ulkoistetaan todennäköisesti jonnekin Itä-Euroopan maahan.

Toimitusjohtaja Nuutinen taas sanoo, että vaihtoehdot ovat vielä auki.

- Vielä ei ole päätetty, mihin tuotanto siirretään. Kansainvälisellä Leaf Internationalilla on 15 tehdasta Euroopassa, ja itäiseen Keski-Eurooppaan suunnitellaan yhtä tehdasta. Myös tuotannon ulkoistamisen mahdollisuutta on mietitty, Nuutinen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.