Lavrov: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä ei luultavasti ole juuri merkitystä

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä ei luultavasti ole juuri merkitystä.

Lavrov perustelee asiaa sillä, että Suomi ja Ruotsi ovat jo pitkään osallistuneet Naton sotaharjoituksiin.

– Suomi ja Ruotsi, kuten muutkin puolueettomat maat, ovat osallistuneet Naton sotaharjoituksiin jo vuosien ajan, Lavrov sanoi.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

– Nato ottaa heidän alueet huomioon suunnitellessaan sotilaallista etenemistä itään. Tässä mielessä jäsenyydellä ei luultavasti ole paljoa eroa. Katsotaan, miten heidän alueitaan käytetään käytännössä Pohjois-Atlantin liitossa.

Sen jälkeen, kun Ruotsin ulkoministeri Ann Linde allekirjoitti maan Nato-hakemuksen, Lavrov kommentoi tiukin sanoin Natoa.

– Nyt se on tullut kaikille selväksi. Nato on rikkonut törkeästi velvoitettaan olla vahvistamatta turvallisuuttan muiden kustannuksella, hän sanoi Venäjän valtion omistamalle uutistoimisto Ria Novostille.

Putin samoilla linjoilla

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi eilen, ettei Venäjällä ole ongelmaa Suomen tai Ruotsin kanssa.

– Mitä tulee Suomen ja Ruotsin liittymiseen Natoon, liittoutuminen ei itsessään ole Venäjälle turvallisuusuhka. Venäjän osalta haluan informoida kumppaneitamme: Tämä ei ole ongelma.

Sen sijaan Naton sotilaallisen infrastruktuurin leviäminen Suomen ja Ruotsin alueelle on Putinin mukaan ongelma Venäjälle. Hän sanoo, että Venäjä on pakotettu reagoimaan siihen.

Presidentti ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, millainen vastaus Venäjältä olisi luvassa.

Peskovin mukaan lännessä on vihamielisiä valtioita

Kremlin tiedottaja Dmirti Peskovin mukaan talouspakotteet, asetoimitukset Ukrainaan ja Ukrainan varoittaminen Venäjän tulevista hyökkäyksistä ovat sotatoimia.

– Länsi yrittää tehdä kaikkensa estääkseen Venäjää elämästä haluamallaan tavalla, hän sanoo Venäjän Interfaxin mukaan.

Venäjä on puhunut länsimaista aiemmin "epäystävällisinä maina". Sävy tulee Peskovin mukaan tiukentumaan.

– Kyllä, kutsumme niitä edelleen epäystävällisiksi valtioiksi. Mutta sanoisin, että ne ovat nyt vihamielisiä valtioita, koska he käyvät sotaa, Peskov sanoo.

Putin:"Venäjällä ei ongelmaa Suomen kanssa" 0:48
Putin: "Venäjällä ei ongelmaa Suomen kanssa"

Lue myös:

    Uusimmat