Lautakunta estämään etnistä syrjintää

Etnisen syrjinnän kohteeksi joutunut voi raskaan ja usein pitkään kestävän käräjämenettelyn sijaan nyt hakea apua lautakunnasta, joka koostuu asianajajista, toimittajista ja tutkijoista.

Hallitus asetti tänään syrjintälautakunnan edistämään etnistä yhdenvertaisuutta. Nelivuotiskaudeksi asetettu uusi lautakunta perustuu helmikuun alussa voimaan tulleeseen yhdenvertaisuuslakiin.

Etnistä syrjintää kokenut voi nyt raskaan käräjätien sijasta hakea apua uudesta syrjintälautakunnasta. Etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän valvonta kuuluu syrjintälautakunnalle ja vähemmistövaltuutetulle. Valtuutettu voi yrittää etsiä sopua asianosaisten välillä ja viedä asian myös lautakunnan käsiteltäväksi. Lautakunta voi vahvistaa sovinnon tai sakon uhalla kieltää jatkamasta syrjinnän vastaista menettelyä.

Syrjintälautakunnan puheenjohtajana toimii lainsäädäntöneuvos Jukka Lindstedt oikeusministeriöstä ja varapuheenjohtajana varatuomari Vilja Kutvonen Helsingin kihlakunnan syyttäjänvirastosta.

Lautakuntaan nimettiin lakimiesjäseninä Markku Fredman Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy:stä ja Thea Lång Helsingin hovioikeudesta. Varajäseniä ovat Marja Vanamo Kiteen kihlakunnan syyttäjänvirastosta, Kirsi Tarvainen Asianajotoimisto Asianaisista ja Jukka Rainio Tuusulan käräjäoikeudesta.

Lisäksi jäseniä ovat Juhani Kortteinen ja Inga Jasinskaja-Lahti Helsingin yliopistosta sekä toimittaja Adrian Soto. Heidän varajäseniään ovat Timo Makkonen Åbo Akademin Ihmisoikeusinstituutista, Karmela Liebkind Helsingin yliopistosta ja Ahmed Akar Kansainvälisestä kulttuurikeskus Caisasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat