Laukaan turmamaneesissa kävi vain terveystarkastaja

Laukaan turmamaneesissa ei ole tehty rakennustarkastusta viime kesänä.

Aiemmin kerrotun tarkastuksen on tehnyt kunnallinen viranomainen eli terveystarkastaja. Hän ei havainnut mitään huomautettavaa.

Aluehallintovirasto korjaa, että maneesissa tarkastusta ei ole tehnyt ely-keskus.

Laukaan tapauksen tutkinnanjohtaja Kai Valonen sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että maneesissa tehdyssä tarkastuksessa on ollut kyse ratsastustoimintaan liittyvien asioiden kontrolloinnista.

– Tarkastus on perustunut kuluttajaturvallisuuslain mukaisiin asioihin. Se ei ole käsitellyt rakenteellista turvallisuutta. Tarkastuksessa on ohimennen katsottu rakennuksen huoltoon ja kunnossapitoon liittyviä asioita. Sen pidemmälle ei ole menty.

Terveystarkastajan toimenkuvaan ja työtehtäviin ei kuulu rakenteellinen arviointi.

Tarkastusvaatimuksia ei ole

Laukaan turmahallin rakenteiden tarkastamisesta tai tarkastamattajättämisestä on käyty kädenvääntöä heti turman jälkeen.

Tutkinnanjohtaja Valonen sanoo, että rakennuksen lopputarkastuksen jälkeen ei ole mitään vaatimuksia jatkotarkastuksista. Ainoa vaatimus on, että omistaja pitää rakennukset kunnossa.

– Kiinteistönomistajat haluavatkin pitää rakennuksensa hyvässä kunnossa, mutta mitään velvoitteita ei ole. Monesti lähdetään siitä, että rakennukset kestävät sen kuorman, mitä pitää kestääkin. Systemaattista menettelyä rakenteiden turvallisuuden tarkastamiseksi ei ole.

(MTV3)

Katso Tanja Huutosen juttu (Seitsemän uutiset 14.2.2013)

Lue myös:

    Uusimmat