Mainos

Lasten ruoka-allergiat luultua vähäisempiä

Allergia-asiantuntijan mukaan lasten ruokavalio kannattaa pitää mahdollisimman monipuolisena. Ruoka-aineallergiat häviävät enemmistöltä jo ennen kouluikää.

Pienten lasten ruoka-aineallergiat ovat huomattavasti vähäisempiä kuin on kuviteltu.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan vanhemmat ovat huomanneet joka neljännellä pikkulapsella yliherkkyysoireita ruoan takia. Todellinen ruoka-aineallergia on kuitenkin vain yhdellä lapsella 40:stä. Yleensä pienet iho- tai vatsaoireet häviävät itsekseen muutamassa kuukaudessa.

Allergiatietokeskuksen johtaja, professori Matti Hannuksela sanoo, että lähes 90 prosenttia pienten lasten ruoka-ainerajoituksista on turhia. Hannukselan mukaan pikkulapsille tulee syöttää mahdollisimman monipuolista ruokaa kala mukaan lukien.

Tilanne on toinen, jos lapsella on jo todettu allergia. Tuolloin lapsen ruokavalio on suunniteltava yksilöllisesti. Hannuksela toteaa, että allergeenin täydellinen välttäminen yleensä lisää herkkyyttä.

- Vaikka olisi taipumus sairastua allergiaan, ei mitään ruokaa eikä eläimiä kannata välttää turhaan. Riski sairastumiseen pienenee, jos altistuu sopivasti ja toistuvasti allergeeneille. Säännöllinen altistuminen vähentää myös äkillisten allergiareaktioiden vaaraa, Hannuksela painottaa.

Enemmistön allergia häviää itsekseen

Toisen tuoreen tutkimuksen mukaan 50-60 prosentilla imeväisikäisistä näkyy verikokeessa allergiaa, mutta vain pieni osa herkistyneistä saa allergiaoireita.

- Neljällä viidestä vasta-aineet hävisivät muutamassa kuukaudessa, Hannuksela sanoo.

Puolitoistavuotiaana allergisia oli enää joka kymmenes lapsi. Ruoka-aineallergiat puolestaan häviävät enemmistöltä jo ennen kouluikää.

Hannukselan mukaan lasta voi suojata allergioilta myös antamalla rintamaidon lisäksi noin neljän kuukauden ikäiselle vauvalle jo muutakin ruokaa.

- Yli kuuden kuukauden menevä pelkkä rintaruokinta on haitaksi, Hannuksela sanoo.

Lapset telmimään pihoille

Lastaan voi suojata allergioilta antamalla hänen peuhata ulkona ja altistua samalla ympäristön bakteereille ja homeille. Myös vastalypsetyn maidon juominen ja karjatilalle syntyminen ehkäisevät allergiaa.

Perheessä oleva koira tai kissa suojaavat vauvaa allergioilta. Myös maitohappobakteerien on joissakin tutkimuksissa todettu auttavan, toisissa hyötyä ei ole havaittu.

Suomessa elää paljon koiranystäviä, joilla on todettu koira-allergia. He eivät kuitenkaan saa mitään oireita omasta koirastaan.

- Kuulen jatkuvasti esimerkkejä ihmisiltä, jotka saavat oireita vain perheen ulkopuolisista koirista. Koirien hilseessä on jopa tuhatkertaisia eroja, Hannuksela kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.