Lasten erikoinen päihtymisilmiö selvisi kaupungilla lojuneiden roskien kautta: Jopa alakouluikäiset näpistelevät ja imppaavat deodoranttia ja kuivashampoota

7:30
Huumeet ovat toiseksi yleisin syy alle 40-vuotiaan miehen kuolemalle – MTV vieraili neulanvaihtopisteellä, jossa kuolemia pyritään ehkäisemään

Imatralla on huolestuttu vaarallisesta imppausvillityksestä. Koulujen päättäjäispäivän jälkeen havaittiin, että nuoret, ja jopa lapset, imppaavat deodorantteja ja kuivashampoita.

Imatran hyvinvointipalveluiden päällikkö kertoo Etelä-Saimaa -lehdelle, että päättäjäisten jälkeen kaupungilta kerättiin suuri määrä deodoranttipulloja.

Arja Kujalan mukaan deodorantin ja kuivashampoon imppauksesta on tullut tietoa poliisilta, vanhemmilta ja ehkäisevän päihdetyön työntekijöiltä.

Kujala kertoo MTV Uutisille, että imppaajien määrää on vaikea sanoa. Havaintoja siitä on kuitenkin tehty eri puolilta kaupunkia.

– Se kertoo valitettavasti siitä, että mukana on myös alakoululaisia, Kujala sanoo.

Imppaamisen mukana kaupungissa on riesana kaupoista näpistely. Taskuissa ja laukuissa katoaa paikallisista kaupoista deodorantteja, hiuslakkoja ja kuivashampoita.

Vaarallista hupia

Edellisen kerran imppausepidemia Etelä-Karjalassa koettiin noin 10 vuotta sitten, kertoo Etelä-Saimaan haastattelema Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Sanna Ahtiainen.

Ahtiaisen mukaan imppaaminen on todella vaarallista hupia.

– Ponnekaasua on täysin mahdotonta annostella, joten yliannostuksen vaara on suuri.

Imppaaminen aiheuttaa usein pahoinvointia, sekavuutta, itsekontrollin menettämistä ja aistiharhoja. Päihtymistila ei kestä kauan, mutta sitä seuraa raukea tylsyyden vaihe, johon voi liittyä muistikatkoja.

Tyypillisistä krapulaoireista, kuten päänsärystä ja oksentelusta, imppaaja joutuu kärsimään usean tunnin tai jopa päivien ajan.

Normaalia valvontaa

Kujalan mukaan kaikenlaisia lieveilmiöitä nähdään Imatrallakin ajoittain. Ne tulevat ja menevät. Imppaus on pysynyt pitkään taka-alalla.

Nyt imppauksesta on haluttu tiedottaa laajemmin, koska siitä on raportoitu usealta taholta.

– Tässä on haluttu herätellä huoltajia, Kujala sanoo.

On kesä sitten miten kuuma tahansa, kaupungilla valvotaan nuorten tekemisiä normaalisti.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja