Lasketteluloman ABC

Haaveiletko hiihtomatkasta Lappiin tai Alpeille, lumen keskelle ihaniin rinteisiin? Ensikertalaisen ei tarvitse ujostella, se on helppoa!

Ensikertalaiselle helpoin vaihtoehto on kääntyä matkatoimiston puoleen ja varata valmis pakettimatka. Varaus hoituu kätevästi joko netin välityksellä tai paikan päällä matkatoimistossa, jos kaipaat henkilökohtaisempaa palvelua ja enemmän apua kohteen valinnassa. Jos aiot matkustaa koululaisten talvilomien aikaan, kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä suosituimmat kohteet hiihtolomaviikoille menevät nopeasti.

Suomalaisten suosituimpia kohteita ovat kotimaan laskettelukeskukset ja tietenkin alppikohteet Keski-Euroopassa. On aivan makuasia, lähteekö ensimmäiselle hiihtomatkalle Suomeen vai ulkomaille, sopivia kohteita on molemmissa. Jos kielitaito ei tunnu kovin vahvalta, voi olla helpointa pitäytyä kotimaan tarjonnassa. Toisaalta myös matkanjärjestäjältä voi tiedustella, missä ulkomaan kohteissa on tarjolla suomenkielistä opastusta tai hiihdonopetusta.

Kartta käteen suunnitellessa

Lasketteluloman hotellia valitessa on järkevää tutustua kohteen karttaan. Kuinka pitkä matka rinteeseen on, pysähtyykö skibussi hotellilla tai onko kuljetus muuten majoittajan puolesta järjestetty? Painavia lasketteluvälineitä kanniskellessa lyhytkin matka voi tuntua pitkältä, etenkin ylämäkeen pitkän rinnepäivän jälkeen. Entä mitä muuta kohteessa voi tehdä, jos ei jaksakaan joka päivä hiihtää? Onko paikkakunnalla muita aktiviteettimahdollisuuksia tai onko lähiseudulla kaupunkikohteita, joihin voisi tehdä päiväretken?

Varusteet vuokralle

Aloittelijan ei ole välttämätöntä hankkia kaikkia varusteita omaksi, sukset tai laudan monoineen voi hyvin vuokrata paikan päältä. Niitä vuokrataan joko päiväkohtaisesti tai koko loman ajaksi kerralla. Välinevuokraamossa osataan neuvoa oikeanlaisten varusteiden valinnassa. Omat hiihtolasit ovat järkevä ostos jo etukäteen.

Rinnevaatteiden tulee olla riittävän paksut lämmittääkseen ja riittävän väljät salliakseen liikkuvuuden. Ensikertalainen voi lasketella tavallisissakin toppavaatteissa. Kuitenkin esimerkiksi oikeat hiihto- tai lautailuhousut ovat paremmat jo siksi, että niiden toppaukset ovat tukevammat ja suojaavat paremmin alun kaatuilun yhteydessä. Leudolla säällä myös vedenpitävyys on lasketteluvaatteiden tärkeä ominaisuus.

Ammattilaisen ohjaukseen

Kaikissa laskettelukeskuksissa niin kotimaassa kuin maailmallakin järjestetään hiihdonopetusta ja alkeiskursseja. Ota niistä selvää jo etukäteen ja varaa paikka joko jo matkan buukkausvaiheessa tai heti saavuttuasi kohteeseen.

Laskettelua tai lautailua voi toki harjoitella omin päinkin, mutta muista silloin valita paikaksi jokin helppo ja hiljainen rinne. Laskettelurinteiden vaikeusaste merkitään värikoodein sininen – punainen – musta, joista sininen on helpoin ja musta vaikein. Lisäksi useissa laskettelukeskuksissa on erillisiä lasten rinteitä, jotka ovat mukavan loivia myös aikuisemmalle aloittelijalle.

Mitä mukaan?

Hiihtoreissun varustukseen kuuluvat lämpimät, mukavat vaatteet. Jos suuntaat Alpeille, älä unohda aurinkovoidetta ja aurinkolaseja, vuoristoaurinko polttaa nopeasti. Valitse alusvaatteiksi hyvä ja hengittävä kerrasto ja riittävän paksut ja pitkävartiset sukat.

After skitä ja yöelämää varten mukaan voi pakata joitain hieman vähemmänkin sporttisia vaatteita, mutta yleensä käyttöä on enemmän fleecelle, neuleille ja mukaville trikoovaatteille. After ski -pukeutuminen riippuu paljon kohteen luonteesta, mutta yleensä se on suhteellisen rentoa ja luksuskohteita lukuun ottamatta iltapukeutuminenkin on mutkatonta.

Teksti: Riikka Krenn

Kuvat: SCX, www.laplandfinland.com

Lue myös:

    Uusimmat