Laser paljastaa merenpohjan salat

Metsähallituksen vetämässä hankkeessa on onnistuttu kehittämään uudenlainen menetelmä Itämeren vedenalaisen luonnon kartoitukseen. Lentokoneesta tehtävään laser-keilaukseen perustuva menetelmä osoittautui yllättävän tarkaksi.

- Tulokset yllättivät meidät täysin. Pystyimme mittamaan tiettyjen lajien tai elinympäristöjen levinneisyyttä meren pohjassa suoraan laser-mittauksen tuloksista 80-90 prosentin todennäköisyydellä, iloitsee erikoissuunnittelija Michael Haldin Metsähallituksesta.

Uuden menetelmän valtti on nopeus. Tähän asti Itämeren pohjia on kartoitettu sukeltajien ja vedenalaisten kameroiden avulla. Työ on sen verran hidasta, että tähän mennessä on ehditty tutkia vain 0,25 prosenttia Suomen merialueista.

- Lentokoneella pystytään pyyhkäisemään 30 neliökilometrin alue päivässä. Jos maastotiimi tekee koko kesän töitä perinteisillä menetelmillä eli sukeltamalla ja videoimalla, saadaan tutkittua kymmenen neliökilometrin alue. Nopeusero on huikea, hehkuttaa Haldin.

Sama menetelmä sukellusvenejahdissa

Tietoa vedenalaisesta luonnosta tarvitaan jatkuvasti esimerkiksi kaavoitus-, ruoppaus-, silta- ja tuulivoimahankkeiden takia. Myös meriaineksen ottoa ja suojelualueita koskeva suunnittelu tarvitsee ajantasaista tietoa meren pohjasta. Tähän asti tuota tietoa ei juuri ole ollut tarjolla. Jos laser-keilaus otetaan laajemmin käyttöön, se parantaa tilannetta nopeasti.

- Merenpohjille on paljon erilaisia käyttöpaineita ja tiedolle on paljon käyttäjiä. Tietoa tarvitaan senkin takia, että Itämeri voi huonosti ja jos pystytään paikantamaan arvokkaimmat alueet, voidaan rajata ne pois käytöstä, kertoo Haldin.

Merenkurkun alueella testatun laser-keilausmenetelmän on alunperin kehittänyt Ruotsin puolustusvoimat. Menetelmää kokeiltiin sukellusvenejahdeissa, mutta se osoittautui siihen tarkoitukseen liian hitaaksi. Metsähallituksen yhteistyökumppaneina laser-keilaus -hankkeessa olivat muunmuassa Ruotsin puolustusvoimien tutkimusosasto ja Västerbottenin lääninhallitus.

(MTV3)

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

Lue myös:

    Uusimmat