Lars Vilksin kuolonkolarissa paljon epäselvää: Turmasta hahmottuu neljä teoriaa – tämä tiedetään nyt

Muhammad-pilakuvien vuoksi terroristien kohteena ollut taiteilija Lars Vilks kuoli Ruotsissa kolarissa – surmansa sai myös kaksi poliisia 1:12
Muhammad-pilakuvien vuoksi terroristien kohteena ollut taiteilija Lars Vilks kuoli Ruotsissa kolarissa – surmansa sai myös kaksi poliisia.

Ruotsin poliisi sanoo tutkivansa taiteilija Lars Vilksin kuolemaan johtanutta turmaa "laajalla otteella". Ilmaisun voi ymmärtää niin, ettei poliisilla ole ajatustakaan, mitä tapahtui. 

Kertaus siitä, mitä tiedetään.

Turma sattui sunnuntaina iltapäivällä, E4-moottoritiellä Markarydin lähellä. Moottoritie on Ruotsin parhaita ja sillä on korkein 120 kilometrin nopeusrajoitus.

Tie on onnettomuuspaikalla loivakaarteinen ja keli turmapäivänä kuiva sekä näkyvyys hyvä. Tiessä on metallinen keskikaide. Poliisi ei ole kertonut, että tiellä olisi ollut ruuhkaa.

Vilks oli siviilipoliisiautoksi kuvatussa autossa kahden poliisin kanssa, ja kaksi muuta poliisia seurasi Vilksin autoa toisessa autossa taaempana.

Miten iso asia taiteilija Lars Vilksin kuolema on Ruotsin medioissa? 4:17
Miten iso asia taiteilija Lars Vilksin kuolema on Ruotsissa? Katso videolta MTV Uutisten avustaja Kari Lumikeron haastattelu!

Raju törmäys

Se tiedetään, että Vilksin auto törmäsi vastakkaiseen suuntaan ajaneeseen rekkaan niin kovaa, että kummatkin ajoneuvot syttyivät tuleen. Koska tiessä on keskikaide, Vilksin auton on täytynyt tulla sen läpi.

Aftonbladet-lehden tavoittama silminäkijä on kuvannut Vilksin auton nopeudeksi "suurta",  eli enemmän kuin 120 tuntikilometriä – jopa 160 km/t. Tästä alkavat spekulaatiot.

Vilks oli ympärivuorokautisessa turvavartioinnissa murhayritysten vuoksi. Kun turma-auto oli panssaroitu, se on voinut painaa liki kaksi kertaa enemmän kuin siviiliversio. Sellaisen auton äkillinen suunnanmuutos tekee siitä kuin ammuksen.

Expressen-lehden silminnäkijä ajoi sen rekan takana, johon Vilksin auto törmäsi. Hän kuvaili, että rekan kuljettaja yritti väistää, mutta mitään ei ollut tehtävissä, ja autot törmäsivät. Vilksin auto perässä seuranneet poliisit sanovat, että he eivät nähneet turmaa, koska olivat liian kaukana.

Poliisi on päässyt kuulemaan rekan ajajaa, mutta sisällöstä ei ole kerrottu.

Neljä arvoitusta

Poliisi ei ole kertonut, ajoiko Vilks itse. On toki todennäköistä, että siviilipoliisiautoa ajaa poliisi. Tällöin poliisin voi olettaa olevan tehtävänsä tasolla, ja auton olevan teknisesti kunnossa. Mikä voi olla äkillisen suunnanmuutoksen syy?

Ruotsalaislehdet ovat kertoneet, että yksi tutkintalinja olisi renkaan räjähdys, ja sen seurauksena auton äkillinen hallinnanmenetys. 

Poliisi kertoo löytäneensä renkaanjätteitä tieosuudelta ennen turmapaikkaa ja tutkivansa räjähdyksen mahdollisuutta. Panssaroidun auton renkaat eivät välttämättä kestä korkeita nopeuksia pitkää aikaa.

Kaksi muutakin kysymystä on esitetty: Olisiko kuljettaja voinut saada yllättävän sairauskohtauksen, ja menettänyt auton hallinnan sen vuoksi?

Entä vaikkapa kännykän käyttö kesken ajon, ja hallinanmenetys siksi? Villein kysymys on, olisiko kuljettaja tieten tahtoen ohjannut auton kaiteeseen, ja kyseessä olisikin ollut itsemurhaisku?

Aftonbladet kertoo, että turmapaikalla on liki suorakulmaiset jarrutusjäljet, eli auton vauhtia olisi yritetty hidastaa.

Tutkinta on vasta alussa.

Lue myös:

    Uusimmat