"Lapsuuteni jouluissa ei ollut hurraamista" – uutuuskirja avaa koulukiusatun Jussi Halla-ahon nuoruutta: Alkoholiongelmainen isä toimi Irwinin keikkamyyjänä

2:05
Jussi Halla-Aho kommentoi elokuussa, että hallitus toimii maskisuosituksien kanssa myöhässä: "Ei haluta myöntää aiemmin tehtyjä arviointivirheitä"

Politiikan toimittaja Lauri Nurmen uutuuskirja Jussi Halla-aho – epävirallinen elämäkerta pitää sisällään paljastuksia muun muassa Jussi Halla-ahon nuoruusajoilta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon nuoruuteen vaikutti osaltaan hänen isänsä Yrjö Halla-ahon alkoholiongelma.

Esimerkiksi muusikkolegenda Irwin Goodmanin keikkamyyjänä toiminut isä liikkui kosteilla reissuilla, muun muassa Goodmanin itsensä kanssa.

Juominen paheni kirjan mukaan pikkuhiljaa vuosi vuodelta, ja sovituista perheen yhteisistä hetkistä ei pidetty kiinni.

– Lapsuuteni jouluissa ei ollut hurraamista, Jussi Halla-aho päivitti kirjan mukaan blogiinsa vuonna 2006.

– Kuten valitettavan monissa perheissä, pyhien lähestyessä alkoi sen jännääminen, milloin perheenpää katoaa humalanhuuruisille reissuilleen, Halla-aho kirjoitti.

Erään kirjaan haastatellun läheisen mukaan Halla-ahojen isä-poikasuhde oli vaikea, mutta erityisen huonoksi perhettä ei voinut kuvailla.

Halla-ahon vanhemmat erosivat Jussin ollessa 12-vuotias. Perusteeksi oikeudelle kerrottiin isän alkoholinkäyttö.

Tämän jälkeen isän ja pojan välit viilenivät. Yrjö Halla-aho menehtyi vuonna 2013.

Jussi Halla-aho itse ei antanut haastattelua Nurmen uutuuskirjaa varten. Tiedot perustuvat muun muassa Halla-ahon sukulaisten ja muiden läheisten haastatteluihin.

Rankkoja kiusaamiskokemuksia

Tampereella varttuneen Halla-ahon kerrotaan kirjassa joutuneen nuoruudessaan kiusatuksi, ensimmäistä kertaa jo varhain ala-asteella.

Miespuolinen opettaja nauroi tuolloin kirjan mukaan julmasti Halla-ahon piirrustukselle ja ääneenlukemiselle.

Kiusaamista harjoittivat myös muut oppilaat.

– Koulukaverit haukkuivat, tönivät ja löivät, kirja referoi Halla-ahon aikuisiällään Sunnuntasuomalaiselle antamaa haastattelua.

Yläasteaikojaan Halla-aho on luonnehtinut "aikamoiseksi helvetiksi" koulutoverien syrjinnän, haukkumisen ja väkivallan takia.

Rehtori: "Hän oli varmasti myös koulukiusaaja"

Tammerkosken yläasteen sittemmin eläköitynyt rehtori Aila Kuusilehto muistaa kirjahaastattelussa Halla-ahon itsensä aiheuttaneen koulussa ajoittain hämminkiä.

– Tästä, että häntä itseään kiusattiin, en ole joutunut kuulemaan juurikaan, Kuusilehto sanoo kirjassa.

– Voisin sanoa aivan yhtä lailla, että jos hän oli koulukiusattu, hän oli varmasti myös koulukiusaaja, Kuusilehto sanoo.

Myöskään eläköitynyt luokanvalvoja Tuula Leppäjärvi ei muista Halla-ahon tulleen kiusatuksi.

– Jussi ei mielestäni siitä porukasta mitenkään erottunut. Toki se oli aika iso luokka. Mielestäni hän sopeutui ihan kivasti sinne, Leppäjärvi kommentoi.

Kirjan kirjoittanut toimittaja Nurmi muistuttaa, etteivät opettajat aina havaitse kiusaamista, minkä lisäksi sama nuori voi yhtäaikaa olla sekä kiusaaja että kiusattu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja