Lapsiasiavaltuutettu: Lapsiin kohdistuvan väkivaltamateriaalin hallussapito tulee kriminalisoida

Elina Pekkarinen pyytää oikeusministeriötä arviomaan rangaistavuutta mahdollisimman pian.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen esittää, että lapsiin kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa esittävän kuvamateriaalin hallussapito pitäisi kriminalisoida. Tällä hetkellä ainoastaan materiaalin levittäminen on rikos.

Pekkarinen huomauttaa, että väkivaltamateriaali syntyy tilanteissa, joissa lapsiin tosiasiassa kohdistetaan väkivaltaa.

– Verkossa leviää yhä enemmän väkivaltaista kuvamateriaalia, jossa jopa hyvin vakavaa ja raakaa väkivaltaa kohdistetaan lapsiin. Väkivallan kohdistaminen lapseen sekä väkivallan kuvaaminen ja jakaminen verkossa on erittäin vahingollista väkivallan uhriksi joutuneelle lapselle, tiedotteessa sanotaan.

Pekkarisen mukaan väkivaltamateriaalia kuvaavat ja levittävät usein aikuiset, mutta siihen syyllistyvät myös lapset.

– Tutkimusten mukaan lapset ja nuoret käyttävät sosiaalista mediaa väkivallan ihannointiin, esittämiseen ja väkivaltaan yllyttämiseen, tiedotteessa sanotaan.

Väkivaltamateriaaliin pitäisi Pekkarisen mukaan suhtautua rikoslaissa samoin kuin lasta seksuaalisesti esittävään materiaaliin. Siinä levittämisen ohella jo pelkkä hallussapito on rikos.

Pekkarinen pyytää oikeusministeriötä arvioimaan väkivaltamateriaalin hallussapidon rangaistavuutta mahdollisimman pian.

KRP: Vinkkejä nuorten välisiä pahoinpitelyitä kuvaavasta materiaalista yhä useammin

Keskusrikospoliisista (KRP) kerrotaan, että vinkkejä nuorten välisiä väkivallantekoja sisältävistä videoista tai kuvista on tullut viime aikoina poliisille enemmän kuin aiemmin. Raakaa väkivaltaa sisältävää materiaalia koskevia vinkkejä tulee KRP:n mukaan hyvin harvakseltaan.

KRP:n mukaan pimeässä verkossa sekä avoimessa verkossa on helposti saatavilla materiaalia niin aikuisiin kuin lapsiin kohdistuvasta väkivallasta. Kuvamateriaalia löytyy myös esimerkiksi lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevissa tutkinnoissa epäillyiltä takavarikoiduilta laitteilta.

Lue myös:

    Uusimmat