Lapset toivovat autoilijoiden antavan paremmin tilaa suojateillä

Elokuun myötä alkavat koulut ja tiet täyttyvät nuorista koululaisista. Kaikkien teillä liikkujien on tärkeää huomioida ensimmäisiä kertoja yksin liikenteessä olevat lapset.

Vakuutusyhtiö If tutki koululaisten käyttäytymistä koulumatkoillaan. Etenkin 10-12-vuotiaiden lasten keskuudessa puhelimien käyttö on lisääntynyt ja se voi lisätä lasten riskiä joutua onnettomuuteen. Monet lapset kuuntelevat musiikkia, pelaavat pelejä, kirjoittavat viestejä tai puhuvat puhelimessa koulumatkan aikana. Puhelimien käyttö lasten keskuudessa on lisääntynyt merkittävimmin pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

Myös muut tekijät tuovat riskinsä koululaisten matkaan. Iso osa lapsista kertoo juttelevansa kavereidensa kanssa matkalla ja 23 prosenttia kertoo leikkivänsä koulumatkan aikana. Nämä vähentävät osaltaan lasten keskittymistä ympärillä olevaan liikenteeseen, joten autoilijoiden on syytä olla tarkkana etenkin koulualueiden lähettyvillä.

Tutkimuksen tulosten mukaan 44 prosenttia lapsista toivoo autoilijoiden ajavan hiljempaa. 25 prosenttia puolestaan haluaisi, että autoilijat antavat paremmin tilaa suojateillä ja 15 prosenttia toivoisi liikennettä olevan vähemmän.

Koulutyö peruskouluissa ja lukioissa alkaa pääasiassa viikolla 33 ja If jakaa tänä vuonna kymmenennen kerran Keltanokka-lippulakit kaikille ekaluokkalaisille. Heijastinnauhalla varustettu lippis helpottaa pienimpien koululaisten havaitsemista.

Lue myös:

    Uusimmat