Mainos

Lapin lennostolta viety kerosiinia

Lapin lennostolta Rovaniemen seudulta epäillään varastetun lentokoneiden polttoainetta eli kerosiinia myyntiin. Asiaa tutkivan keskusrikospoliisin mukaan kerosiinia on varastettu yli 100 000 litraa. Rikollisen toiminnan epäillään jatkuneen jo pari vuotta.

-Juttuun on sekaantunut sekä siviilejä että Lapin lennoston henkilökuntaa, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tapani Kursukangas tänään.

Asian vuoksi on ollut pidätettynä kolme, neljä henkilöä, joista yksi on oikeuden päätöksellä tällä haavaa vangittuna. Hän on sotilashenkilö.

Keskusrikospoliisi tutkii juttua yhteistyössä Tornion tullin kanssa. Vyyhtiä tutkitaan törkeinä varkauksina, kätkemisrikoksina ja valmisteverorikkomuksina. Tutkinta kestää Kursukankaan mukaan vielä muutaman viikon, jonka jälkeen asia lähtee syyttäjälle. Oikeudessa asti juttu olisi ensi vuoden puolella, Kursukangas arvioi.

Myynti Venäjän dieselinä

Rikollinen toiminta tuli tutkijoiden tietoon pari viikkoa sitten. Kerosiini on viety lennoston polttoainevarastoista ja kuljetettu välivarastoon Tervolaan. Välivarastoa on pitänyt yksityisyrittäjänä toimiva siviili. Kerosiinin kuljetuksiin Rovaniemeltä Tervolaan epäillään osallistuneen myös sotilashenkilöitä.

Välivarastosta kerosiini on krp:n mukaan myyty eteenpäin useissa tapauksissa ns. Venäjän dieselinä. Kursukankaan mukaan ostajina on ollut eri alojen liikennöitsijöitä ja urakoitsijoita sekä yksityishenkilöitä. Heitä kaikkia ei ole vielä ehditty kuulla. Kerosiinin ulosmyyntihinta on ollut keskimäärin kolme markkaa. Lennostolle lentopetrooli on verotonta.

Lentopetroolin eli kerosiinin erottaa dieselöljystä mm. hajun ja värin perusteella. Toinen asia Kursukankaan mukaan on, tietävätkö ihmiset yleisesti, minkänäköistä ja -hajuista Venäjän diesel on.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 30.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.