LM: SPR ei aio noudattaa Maahanmuuttoviraston ohjetta perheiden hajottamisesta

Maahanmuuttovirasto on antanut elokuussa vastaanottokeskuksille ohjeen, jonka soveltaminen erottaisi luvatta maahan jäävien turvapaikanhakijoiden lapset vanhemmistaan. SPR ei aio noudattaa ohjetta. Asiasta uutisoi Lännen Media.

Maahanmuuttoviraston ohjeen tiukka noudattaminen voisi Lännen Median mukaan johtaa ilman turvapaikkaa jäävien perheiden rikkoontumiseen niin, että lapset jäävät vastaanottokeskukseen mutta vanhempien pitää etsiä majapaikka jostain muualta.

Maahan luvatta jäävät turvapaikanhakijat menettävät välttämättömiin menoihin tarkoitetun vastaanottorahan ja oikeuden asua vastaanottokeskuksissa. Maahanmuuttovirasto linjaa, että lapsen etu edellyttää tuossa tilanteessa kuitenkin vastaanottopalveluiden jatkamista.

Lapsiasiavaltuutettu ja vastaanottokeskuksia pyörittävä Suomen Punainen Risti pitävät ohjetta lasten oikeuksien vastaisena.

– Lasta ei lähtökohtaisesti tule erottaa vanhemmistaan, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo Lännen Median lehtien haastattelussa.

Vastaanottokeskuksia pyörittävä SPR ei aio noudattaa omien periaatteidensa vastaista ohjetta.

– Siltä osin kuin se näkemyksemme mukaan rikkoo YK:n lapsen oikeuksien yleissopimusta tai meidän perusperiaatteitamme, tulemme toimimaan siten, että nämä ihmiset saavat inhimillistä kohtelua, emmekä lisää omilla toimillamme heidän haavoittuvuuttaan, SPR:n oikeudellinen neuvonantaja Jani Leino toteaa.

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtajan Olli Snellmanin mukaan virasto aikoo päivittää ohjettaan lähiaikoina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja