Mainos

Lämmin ilma vauhdittanut lumen sulamista

Viimepäivien lämmin sää on sulattanut lumivaippaa etenkin Keski- ja Itä-Suomessa. Lapissa hankien sulaminen on vasta aluillaan.

Kuluneella viikolla alkanut lämmin jakso on vauhdittanut lumen sulamista varsinkin Pohjanmaalla sekä Keski- ja Itä-Suomessa. Tämän odotetaan lisäävän jokien virtaamia Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla ensi viikolla.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan virtaamahuiput saattavat tänä keväänä jäädä keskinkertaisiksi tai jopa pienemmiksi erityisesti Etelä-Pohjanmaalla, missä osa lumista on jo sulanut. Alkavan viikon sateet jäävät ennusteiden mukaan vähäisiksi, mikä myös vähentää tulvariskiä. Toisaalta nopea virtaamien kasvu saa jokijäät liikkeelle, jolloin jääpatojen ja jääpatotulvien mahdollisuus kasvaa.

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla jokien virtaamahuiput saavutetaan Syken mukaan viikon kuluessa ja Pohjois-Pohjanmaalla sen jälkeen. Etelä-Suomen joet ovat jo laskussa lumen vähenemisen myötä. Meneillään oleva vähäsateinen jakso on alentanut jonkin verran Etelä-Suomen järvien loppukevään ennustettuja vedenkorkeuksia.

Keski-Suomen suuret järvet ovat puolestaan vasta aloittamassa täyttymistään. Pohjoisempana Oulujoella, Iijoella ja Lapissa kevätsulaminen on Syken mukaan vasta aluillaan. Näillä alueilla on lumiolojen perusteella odotettavissa normaali tai normaalia runsasvetisempi kevät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.