Laituri kestopuusta

Laituri kannattaa tehdä kestopuusta. Kestopuu on nykyisin myrkytöntä ja sille luvataan 20 - 25 vuoden käyttöikä jopa maanvaraisena. Huolellisestikin käsitellyn, kyllästämättömästä puusta valmistetun laiturin ikä jää parhaimmillaankin korkeintaan viiteen vuoteen.

Kestopuun käyttökiellosta on huhuttu aika ajoin - ja se on vailla perää. Aikaisemmin puu kyllästettiin niin sanotuilla CCA-luokan aineilla: lyhenne tulee sanoista kromi-kupari-arseeni. Uudet säännöt koskevat arseenia.

Erilaiset kyllästysaineluokat erottaa puun päihin kiinnitetystä leimasta. AB-luokan leima kertoo niin ihmiselle kuin ympäristölle täysin myrkyttömästä ja vaarattomasta puusta, jota voi käyttää puutarhakalusteisiin ja jopa saunan lauteisiin; se kun ei päästä mitään sisuksistaan edes lämmetessään. Arseenilla kyllästettyä puuta käyttävät enää vain ammattilaiset esimerkiksi maanpaineseiniin ja sähköpylväisiin.

Kiukaassa tai takassa ei saa edelleenkään polttaa minkäänlaista painekyllästettyä puuta. Puutavaraliikkeet ottavat pätkät takaisin, samoin monet kaatopaikat. Kannattaa kuitenkin tarkastaa etukäteen, ennen kuin lähtee kuljettamaan jätteitä mökkikuntansa kaatopaikalle.

Laiturin valmistaminen onnistuu helposti vähemmänkin kokemusta omaavalta tee-se-itse -mieheltä. Laudat kiinnitetään kehikkoon ruostumattomilla teräsruuveilla tai erityisillä, vihreäksi käsitetyillä tralliruuveilla, joiden kannat eivät tarkastikaan katsoen juuri erotu puun pinnasta.

Erilaisiin laitureihin on saatavana monenlaisia liitosrautasarjoja, samoin laiturin kylkeen kiinnitettäviä ankkurointilenkkejä, joiden läpi pohjaan lyödyillä paaluilla ne saa kiinnitettyä tukevasti paikalleen.

Ponttooneja saa eri kokoisina eri kokoisiin laitureihin. Jos isotkaan eivät tunnu riittävän, tai laiturin koko ja malli eivät muuten sovellu niiden käyttämiseen, pienempiä voi tietysti aina panna useampia rinnan. Paras materiaali on pakkasenkestävä polyeteeni. Läpivärjättynä se pysyy siistin näköisenä kun naarmut eivät erotu pinnasta. Ponttooneissa on reiät, joiden kautta niihin voi valuttaa vettä laiturin saattamiseksi tarkasti haluttuun asentoon.

Veden armoille ei laituria voi jättää, vaikka se pakkasta kestääkin. Syksyinen laiturin nosto kuuluu edelleenkin mökkiläisen rutiineihin - samoin kuin sen laskeminen veteen keväällä.

Kestopuuta on tarjolla perinteisempi vihreä ja uudempi ruskea. Sitä voi toki värjätä haluamakseen, keväällä rakennetun laiturin syksyllä, loppukesästä tai syksyllä tehdyn seuraavan keväänä. Tarkempia ohjeita saa väriliikkeistä.

(JKA 17.4.2005)

Lue myös:

    Uusimmat