Lainmuutos ei lisännyt pyöräilykypärän suosiota odotetusti

Pyöräilykypärää koskeva lainmuutos ei ole nostanut kypärän käyttöä toivotulle asteelle. Liikenneturvan mukaan kypärän käyttö on noussut kymmenellä prosenttiyksiköllä vuoden alusta, jolloin laki astui voimaan. Laiskimmin kypärää käytetään Etelä-Pohjanmaalla, jossa vain kymmenes pyöräilijä suojaa päänsä kypärällä. Ilman kypärää pyöräilevälle voidaan antaa huomautus.

Vuoden alussa voimaan tullut lainmuutos ei ole lisännyt pyöräilykypärän käyttöä odotetusti. Liikenneturvan alkukesän seurantatutkimuksen mukaan kypärään tarttuu nyt joka kolmas pyöräilijä. Vielä keväällä muutoksen tultua voimaan pyöräilijöistä puolet lupaili haastattelututkimuksessa ottavansa kypärän käyttöön kesällä. Liikenneturvassa käytön odotettiin lisääntyvän tälle tasolle.

Lain ansiosta kypärän käyttö on kuitenkin hypännyt kymmenen prosenttia ylöspäin 20 prosentin tasolta, jolla se on pysytellyt vuodesta 1996 lähtien.

Uuden lain mukaan polkupyöräilijän ja matkustajan on yleensä käytettävä asianmukaista kypärää, mutta ilman pyöräilevää ei kuitenkaan sakoteta. Pääkaupunkiseudulla kypärän käyttäjiä on eniten, lähes puolet pyöräilijöistä.

Harvinaisin näky kypärä on Etelä-Pohjanmaalla, missä siihen turvautuu vain joka kymmenes pyöräilijä. Ahkerimpia kypäränkäyttäjiä ovat alle kouluikäiset lapset, joista kypärä päässä liikkuu lähes 90 prosenttia.

Laiskasti siihen tarttuvat 13-17-vuotiaat nuoret ja yli 64-vuotiaat. Vain 8 prosenttia ensin mainituista ja 14 prosenttia jälkimmäisistä noudattaa kypäräsuositusta. Naiset käyttävät kypärää miehiä tunnollisemmin.

Liikenneturvan selvityksen mukaan kypärän käytön jarruna ovat yleensä kapineen hankaluus ja epämukavuus. Kypärä jätetään hattuhyllyyn myös silloin, kun pyöräiltävät matkat ovat lyhyitä.

Selvityksen mukaan kypärän suojavaikutus on myös ilman sitä pyöräilevien tiedossa. Vuonna 2002 Suomessa kuoli 51 ja loukkaantui noin tuhat pyöräilijää. Jopa 80 prosenttia pyöräilijöiden kuolemista johtuu päähän kohdistuneen iskun seurauksena syntyneestä aivovammasta.

Liikenneturva seuraa kypärän käyttöä vuosittain maakuntien suurimmissa kaupungeissa. Yhteensä tarkkailtiin noin 30000 pyöräilijän kypäränkäyttöä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat